Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför gör sig Moderaterna beroende av proryska Sverigedemokraterna?

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Om några månader kan Ulf Kristersson ge nycklarna till Rosenbad till ett proryskt parti med aktiva kopplingar till högerextremism.

Kristersson, hur tänker du när du gör dig helt beroende av Jimmie Åkesson? skriver Annika Strandhäll (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi ska bryta Sveriges beroende av fossila bränslen. Rysslands krig i Ukraina visar vikten av att snabba på klimatomställningen också av säkerhetsskäl. Svenska folket ska inte vara beroende av länder som Ryssland för att köra bil eller värma huset. 

Om drygt 150 dagar är det val och då kan Ulf Kristersson bli den första partiledaren i modern historia att ge nycklarna till Rosenbad till ett proryskt parti med aktiva kopplingar till högerextremism – Sverigedemokraterna. Ett parti som tycker Sveriges fossila beroende och klimatutsläpp gott kan öka och vars partiledare inte kunde välja mellan Putin och Biden ens när de ryska stridsvagnarna hade börjat rullat mot Ukraina. 

Spred rysk propaganda om kriget

M och SD är i dag ungefär lika stora i opinionen. SD kräver makt och inflytande i proportion till sin storlek. Det här är det parti som tvingats avskeda flera anställda i riksdagen efter att kopplingar till både Ryssland och högerextrema rörelser ansetts utgöra säkerhetsrisker. Som länge haft synen att Sverige ska ”respektera balansen mellan stormakterna”. Och vars försvarspolitiska talesperson nyss fick lämna sitt uppdrag efter att ha spridit rysk propaganda om kriget i Ukraina. 

Kristersson riskerar vår säkerhet, klimatet och svenska jobb. Och i förlängningen svensk självständighet, ekonomi och välfärd.

Han är inte heller den första försvarspolitiska talespersonen för SD med en högst tveksam inställning till Kreml. Det är som vanligt i SD. För varje uteslutningsärende dyker det snart upp en ny skandal, hur mycket partiet än försöker jobba på sin image. 

Kristersson saknar principer

För Moderaterna, som vill vara statsbärande, är det särskilt anmärkningsvärt att man går till val tillsammans med ett klimatförnekande Putin-kramande parti. I sitt snabba närmande till SD har Ulf Kristersson kastat både principer och värderingar överbord. 

Det är anmärkningsvärt att M går till val tillsammans med ett Putin-kramande parti, menar Annika Strandhäll.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Himlen har fallit ned gång på gång. I god tid innan valrörelsen rev Kristersson av plåstret och öppnade upp för att sätta SD-toppar på centrala poster i Rosenbad, som tjänstemän. Det betyder att vi kan få se Björn Söder, Richard Jomshof eller Mattias Karlsson som statssekreterare i statsrådsberedningen redan i höst. Eller varför inte Jimmie Åkesson, som inte kan välja mellan Putin och Biden. 

Hela omställningen står på spel i valet

Sverigedemokraterna ser inga problem med att öka Sveriges klimatutsläpp och beroende av fossila bränslen. Jimmie Åkesson har till och med sagt att han vill skänka den svenska klimatbudgeten till Kina. Tvärtom mot detta vill den socialdemokratiska regeringen se till att klimatinvesteringarna stärker Sverige. Vi ska snabba på elektrifieringen, bygga ut vår förnybara energiproduktion och ställa om vår industri. För att lösgöra oss från beroendet av importerad fossil energi och för att framtidens gröna jobb inte ska försvinna i väg till andra länder. Vi vet att hela landet tjänar på att svensk industri ligger längst fram i klimatomställningen. Allt detta står på spel i valet 2022. 

Ulf Kristersson – hur tänker du när du gör dig helt beroende av Jimmie Åkesson? Du riskerar vår säkerhet, klimatet och svenska jobb. Och i förlängningen svensk självständighet, ekonomi och välfärd. 


Av Annika Strandhäll (S)

Klimat- och miljöminister

MP djupt besvikna på S klimatpolitik: ”Sorgligt att se”