Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför ger M makten till en öppen homofob?

Stefan Borg (SD) blir kommunstyrelseordförande i Hörby. "Det är på riktigt nu. Det avgörs vilka vi är, och vad vi står för. Jag tänker göra allt jag kan för att rasismen och homofobin inte får inflytande i Sverige" skriver Gustav Fridolin.Foto: SD
Gustav Fridolin är språkrör för Miljöpartiet.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Sverigedemokraten Stefan Borg skrev om nekrofiler och tidelag när kommunen ville hissa Prideflaggan. Nu tar han makten, tack vare M. 

Det som händer i Hörby är bara början – släpp inte fram SD, skriver Gustav Fridolin (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Det är på riktigt nu. I Hörby blir en sverigedemokrat kommunstyrelsens ordförande. Förra året kämpade han aktivt mot att kommunen skulle fira Pride och hissa regnbågsflagga. Att säga att Hörby var för alla var att bjuda in ”nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare” skrev Hörbys blivande kommunstyrelseordförande Stefan Borg (SD).

Sverigedemokraterna fick inte 51 procent av rösterna i Hörby. De kan bara ta makten om någon annan ger den till dem. Och det var Moderaterna i Hörby beredda att göra.

Jag har mött och arbetat ihop med många moderater. Vi har inte så ofta haft samma åsikt, men jag har ofta mött kloka, sansade människor. Jag har sällan varit ens nära att ifrågasätta deras grundläggande demokratiska värderingar.

Moderater röstade på Björn Söder

När riksdagen skulle välja talman hade Moderaterna beslutat sig för att likt förra gången lägga ner sina röster mot Sverigedemokraternas Björn Söder. Söder har också en historia av att jämföra homosexualitet med pedofili. Under sin tid som vice talman har han gång på gång försökt föreskriva vem som är svensk och vem som inte är det, med starka protester från bland annat judiska företrädare som följd.

 

LÄS MER: Fredrick Federley: Varför räknas inte judar som svenskar, Åkesson?

 

Björn Söder fick tjugo fler röster än SD har ledamöter. Även om några av dem som röstade på Söder kan ha varit kristdemokrater, så motsvarar antalet att var fjärde moderat riksdagsledamot gick emot sin partiledning för att man så gärna ville rösta på Björn Söder. Till och med när Söder ställdes mot Centerpartiets kandidat var det flera moderater som valde att rösta på sverigedemokraten före centerpartisten.

Björn Söder (SD) har fått hård kritik för sina ord om judar och svenskhet.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Moderater tar ut skilsmässa från liberalismen

Det vi ser nu är en skilsmässa mellan liberalismen och konservatismen. Politiska krafter med olika idéer om vad som är ett gott samhälle slöt under decennier samman för att stå emot vad man uppfattade som hot från vänster.

I dag kommer det stora hotet mot den liberala demokratin i stället från höger. Auktoritära krafter tar makt i allt fler länder. Runt om i Europa är grundläggande fundament i demokratin som pressfrihet och rättsstat under attack av partier som ideologiskt står nära Sverigedemokraterna. Dyrköpta mänskliga rättigheter som asylrätten och likheten inför lagen ifrågasätts, också i länder som är lika och nära vårt eget. Flyktingar och minoriteter hotas. Det blir allt svårare att leva i Europa som rom, jude eller muslim.

Så mycket av det vi kämpat för så länge är hotat. Hur tänker en homosexuell förälder i Hörby nu? Ett flyktingbarn i en skolklass?

I den miljön finns det moderater som hellre håller ihop högern än tar fajten för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är det som händer i Hörby. Det var det som visade sig i talmansomröstningen.

Stå på er, ni anständiga moderater

Det är de moderater som tar ut skilsmässa med liberalismen. Liberaler i Moderaterna och andra partier som då vägrar följa efter får inte låta sig skrämmas av twittermobbar eller av företagsledare som tror att man kan använda SD för att sänka skatten och sedan hålla dem stången när de begär eget inflytande. Stöd från SD kostar. I Hörby kostade det kommunalrådsposten. I riksdagen skulle det snart bli mycket dyrare än så.

Att släppa fram ytterhögern inom Moderaterna, låta dem söka stöd från SD, skulle vara ett historiskt misstag. Så mycket av det vi kämpat för så länge är hotat. Hur tänker en homosexuell förälder i Hörby nu? Ett flyktingbarn i en skolklass? En lärare som gjort det man ska och alltid stått upp för mänskliga rättigheter i sin undervisning? Känner man sig hemma? Eller är man orolig?

Det är på riktigt nu. Det avgörs vilka vi är, och vad vi står för. Jag tänker göra allt jag kan för att rasismen och homofobin inte får inflytande i Sverige.

 

Av Gustav Fridolin

Språkrör Miljöpartiet