Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför går skolpengen till bolag i Luxemburg?

Alla barn och unga borde få chansen att välja skolor, inte bara några, skriver Gunilla Svantorp.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet.

IES är fortfarande svaret skyldiga till varför friskolor ska få samma ersättning som kommuner trots att de inte har samma ansvar och kostnader som följer med det, skriver Gunilla Svantorp (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I stället för att bemöta det faktum att friskolor överkompenseras i dagens skolpengssystem och att det skapar vinstmarginaler, anklagar Internationella engelska skolans vd mig för att vara emot valfrihet och friskolor. Detta stämmer inte.

Vi Socialdemokrater värnar rätten att välja skola. Likvärdighetutredningens förslag att ha ett gemensamt skolvalssystem med tydliga urvalsgrunder är bra. Alla barn och unga borde få chansen att välja skolor, inte bara några.

Driver på segregationen

IES slår sig för bröstet och påstår att man har en hög andel elever med utländsk bakgrund, men det är inte samma sak som att ha en allsidig social sammansättning. Här visar statistiken på att friskolor ofta attraherar barn från länder med hög utbildningsnivå snarare än barn från fattiga länder med svag utbildningstradition. Återigen är det kötid som urvalskriterium som segregerar. Om IES ville skulle man redan i dag kunna ta bort kötid och ta in fler elever som inte har föräldrar som gör aktiva val tidigt.

Hur ser den demokratiska processen ut när IES miljonvinster delas ut till investmentbolag i Luxemburg, något som svenska folket vet väldigt lite om?

IES möter också mina sakliga argument om skolpengen med antydningar om demokratiska processer och maktkoncentration. Men att jag som ledamot i Sveriges Riksdag nu debatterar och argumenterar för offentliga förslag är en grundläggande del av den demokratiska processen. 

Miljonvinsterna till Luxemburg

Förändring börjar ofta med en själv. Här kan man tyvärr konstatera att IES väl snarare är negativt inställd till ökad offentlig insyn i deras verksamhet. Hur är det demokratiskt när verksamheten finansieras med offentliga medel? Och hur ser den demokratiska processen ut när IES miljonvinster delas ut till investmentbolag i Luxemburg, något som svenska folket vet väldigt lite om?

IES är fortfarande svaret skyldiga till varför friskolor ska få samma ersättning som kommuner trots att de inte har samma ansvar och kostnader som följer med det.


Av Gunilla Svantorp (S) 

Ordförande i utbildningsutskottet