Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ni säger ”Kom som du är” – men det gäller inte oss

Försvarsmakten har bland annat lanserat en kampanj kallad ”Kom som du är”, för att visa att de jobbar med inkludering. Här deltar ÖB Micael Bydén i Pridetåget. Men fortfarande stängs människor med diagnoser ute, skriver Erik Fenn. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Hossein Salmanzadeh
Erik Fenn, debattör

I Storbritannien accepteras personer med aspergers syndrom och ADHD om de presterar bra på mönstringen och visar sig vara lämpliga. Här får vi inte ens möjlighet att söka. De med diagnos bör också få en rättvis bedömning, skriver Erik Fenn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För närvarande tillåts inte personer med neuropsykiatriska diagnoser jobba som soldater inom Försvarsmakten. Myndigheten har ett styrdokument kallat ”Försvarsmaktens medicinska bedömningsgrunder” (FM MBG). Den senaste utgåvan är från 2016 och där står om beslutet att personer med olika neuropsykiatriska diagnoser inte får mönstra. 

Försvarsmakten pratar ofta om alla människors lika värde. De har exempelvis lanserat en kampanj kallad ”Kom som du är”. Det är väldigt sårande för alla oss som nekas rätten att mönstra – just för att vi är dem vi är.

Jag har själv diagnosen aspergers syndroms och har därmed nekats möjligheten. Samtidigt har jag varit sjukvårdare i Hemvärnet i tre år. Jag var med på Aurora 17, jag var med och släckte skogsbränder förra sommaren, och min diagnos har aldrig varit ett hinder i min befattning. Jag kan hantera vapen på ett säkert sätt, stressiga situationer utan svårigheter och jag kan läsa av människors kroppsspråk tillräckligt bra. 

Att jag kan vara med i Hemvärnet men inte ens får chansen att mönstra är för mig fullständigt obegripligt.

Behov av fler soldater

Försvarsmakten återinförde nyligen värnplikt för att få in fler soldater. Av de värnpliktiga finns det en andel som inte ens vill göra militärtjänst. Samtidigt finns det personer med diagnos som frivilligt vill bli soldater men nekas möjligheten att ens söka. Försvarsmakten har valt att endast se nackdelar med personer som har diagnos, och inga fördelar. 

Personer med aspergers syndrom har ofta stora kunskaper inom områden som intresserar dem och har därmed potential att gå långt inom dessa. Är de intresserade av teknik kan de exempelvis gå väldigt långt som ingenjörssoldater.

Att säga att personer med diagnos är olämpliga som soldater är också att förneka historien. Hur många soldater med diagnos har inte tjänstgjort under olika kungar genom tiden? Under de mer än 100 år som Sverige haft värnplikt, hur många soldater med diagnos gjorde inte sin militärtjänst utan problem? Hur många personer med diagnos jobbar inte inom Försvarsmakten i dag? 

Fram till 1989 ansågs inte kvinnor vara lämpliga som soldater och tilläts därför inte ens att söka. Sedan, när kvinnor väl tilläts bli soldater, bevisade de att de visst var lämpliga. Om Försvarsmakten då hade fel om kvinnor kanske de nu har fel om personer med diagnos?

Folk kommer att ljuga i stället

Att förbjuda personer med diagnos från att jobba inom Försvarsmakten leder bara till att människor kommer att ljuga på sin ansökan. Så när myndigheten säger att de inte tar in personer med diagnos har de fel. De tar in personer med diagnos, de vet bara inte om det. 

Försvarsmakten pratar ofta om alla människors lika värde. De har exempelvis lanserat en kampanj kallad ”Kom som du är”. Det är väldigt sårande för alla oss som nekas rätten att mönstra – just för att vi är dem vi är.

Fungerar i Storbritannien

Det finns flera länder som tillåter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att söka till militären. I Storbritannien accepteras personer med aspergers syndrom och ADHD om de presterar bra på mönstringen och visar sig vara lämpliga. Om det fungerar i Storbritannien kanske det även fungerar i Sverige?

Personer med neuropsykiatriska diagnoser ska ges samma rättigheter som alla andra. Få möjlighet att mönstra och genomföra de fysiska och psykiska testerna, och först därefter bli bedömda utifrån deras personliga förutsättningar. Det är diskriminerande att generalisera en hel grupp av människor och säga att de allihopa är olämpliga som soldater. 

Det är helt enkelt dags för Försvarsmakten att bevisa att de verkligen står upp för alla människors lika värde.

 

Av Erik Fenn

Debattör