Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varför erkänner du inte folkmordet, Wallström?

Margot Wallström visar upp sig bland folket i Södertälje och talar med kluven tunga, skriver Kara Hermez. Foto: NAINA HELN JÅMA/TT
Kara Hermez är ordförande för Assyriska riksförbundet.

Utrikesminister Margot Wallström godtar den turkiska regimens version av vad som hände 1915, trots att folkrättsprofessorer, forskare och historiker i dag är eniga om att Seyfo var ett folkmord, skriver Kara Hermez, ordförande för Assyriska riksförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Upprörande men föga förvånande skapade Margot Wallströms uttalande den 5 juli rubriker i turkisk media. Wallström gav ett klart besked om att regeringen inte ämnar erkänna folkmordet 1915, trots att hon året innan var i Södertälje inför riksdagsvalet och lovade guld och gröna skogar inför ättlingar till överlevare från Seyfo.

I sitt svar till en turkisk reporter om ett eventuellt regeringserkännande av Seyfo, folkmordet på assyrier, pontiska greker och armenier, säger utrikesministern att frågan saknar stöd i den internationella folkmordskonventionen. Wallström meddelar att ett eventuellt erkännande skulle få juridiska konsekvenser och medföra ett stort statligt ansvar. 

Wallströms trams döms ut av experter

Det är förstås rent trams, något Wallström är medveten om då hon sedan tidigare har framfört sina argument och fått dem dementerade av folkrättsprofessorerna, Ove Bring och Pål Wrange.

Ove Bring, folkrättsprofessor och tidigare folkrättsrådgivare på Utrikesdepartementet sa att Wallströms påståenden ”saknar relevans”, att hon ”kan ha blandat ihop politik med folkrätt” samt att det inte är något ”krav på Sverige att gräva upp människor som är avlidna sedan länge. Konventionen skapar inga problem för Sverige i det här sammanhanget.” 

Pål Wrange, även han professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att hennes uppfattning om att det skulle vara ett problem för Sverige till följd av folkrättsliga konventioner med ett erkännande är direkt felaktigt. Dessvärre fortsätter Wallström mot bättre vetande att sprida felaktig information. 

Inte första sveket från S

Det är inte första gången som Socialdemokraterna kommer med tomma och direkt oseriösa löften mot assyrier. Som plåster på såren för Löfvens svikna löfte om ett folkmordserkännande inför valåret 2014 utlovade Margot nya löften när hon besökte stadshuset i Södertälje strax innan valet 2018; att Seyfofrågan skulle lyftas i olika sammanhang, däribland med en egen utställning i Forum för levande historia och att ta fram utbildningsmaterial i ämnet till landets skolor.

Wallström godtar Erdoganregimens version av vad som hände 1915, skriver Kara Hermez. Foto: TT

Över ett år senare har inga av löftena infriats och vi kan konstatera att Margots besök var ännu ett spel för gallerierna. 

Klent försök att rentvå sig

Vad värre är att Wallström, i ett försök att rentvå sig efter att hon blivit citerad i turkiska media, gjorde ett Facebook-inlägg den sjätte juli där hon refererar till folkmordet som ”massövergrepp”. Värt att tillägga är att riksdagen tillsatte en grupp av forskare och experter som oberoende skulle se över händelsen 1915 och som kom fram till att det var ett folkmord som ägde rum. Även om man ser på vad som har forskats rent historiskt finns det mycket material som ger stöd för ett erkännande av ett folkmord.

Ändå vill Wallström inte ta ordet ”folkmord” i sin mun. Med andra ord godtar Wallström den turkiska regimens version av vad som hände 1915, trots att folkrättsprofessorer, forskare och historiker i dag är eniga om att det är ett folkmord.

Talar med kluven tunga

Socialdemokraterna måste sluta spä på lidandet ytterligare med vilseledande och vaga uttalandet. Även om Bildts inställning var vedervärdig också den, fanns där åtminstone en tydlighet. För oavsett hur ont ett svek gör så är sanningen att föredra.

Vi ställer krav i Seyfofrågan och det räcker inte med att komma till Södertälje. Att visa upp sig i Södertälje bland folket och tala med kluven tunga är inte ett självändamål.

 

Av Kara Hermez

Ordförande Assyriska riksförbundet