Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför denna satsning på rika män, Annie Lööf?

Det är Annie Lööf som de rika männen i Danderyd och Djursholm ska tacka när de får ännu mer pengar att vältra sig i, skriver Jonas Sjöstedt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänstpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG

Rika män i Danderyd och Djursholm kan korka upp champagnen. De var vinnarna när regeringen nyligen la fram sin budget. Tackkortet kan de skicka till Annie Lööf. Utan henne och Centerpartiet hade det inte varit möjligt, skriver Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under de senaste decennierna har ojämlikheten i samhället ökat. Samtidigt har skattesystemets omfördelning kraftigt försämrats. Den relativa fattigdomen har fördubblats på mindre än tio år. 

Samtidigt har den ekonomiska eliten fått det allt bättre i Sverige.

I det läget väljer den socialdemokratiska regeringen, tillsammans med bland annat Centerpartiet, att ta bort värnskatten. Personer med inkomster på över 60 000 kronor i månaden får sänkt skatt när den tas bort nästa år. De nödvändiga satsningarna på välfärden uteblir, trots att det runtom i Sverige kommer larmrapporter om stora nedskärningar inom skolan, barnpsykiatrin, äldreomsorgen och sjukvården.

S har blivit ett parti för de rikaste

Tydligare blir det inte. Socialdemokraterna har blivit ett parti för de rikaste. Ett samarbete med Annie Lööf och Centerpartiet om statsbudgeten är en garant för det. 73-punktsöverenskommelsen, som regeringssamarbetet bygger på, är i stora drag vad partiet gick till val på. Det är Annie Lööf som de rika männen i Danderyd och Djursholm ska tacka när de får ännu mer pengar att vältra sig i. 

Men tänk, Annie Lööf, vad du hade kunnat göra för kommunerna om värnskatten hade varit kvar.

Men utanför de fina villorna händer någonting annat. Över hela Sverige larmar kommun efter kommun om sparpaket, risk för nedlagda skolor, äldreboenden och varslad personal. Över en tredjedel, 110 av totalt 290 kommuner, räknar med att gå minus i år. Cirka 40 kommuner väntas höja skatten. Det är fler än under finanskrisen. 

Värnskatten och 6 miljarder försvinner

Vår gemensamma välfärd går på knäna. Kommunerna befinner sig i kris. Allt detta borde vara känt för Annie Lööf. Centern är nämligen det parti som är med och styr i flest kommuner och regioner efter valet. 

I det läget tar Annie Lööf bort värnskatten, vilket kostar staten ungefär 6 miljarder kronor om året. Det kan jämföras med de 5 miljarder som regeringen och Centerpartiet skjuter till i generella statsbidrag till kommunerna, vilket är alldeles för lite. 

Men tänk, Annie Lööf, vad du hade kunnat göra för kommunerna om värnskatten hade varit kvar. Du hade kunnat mer än dubbla er satsning och stärka välfärden, i stället väljer du att satsa på rika män. 

Rika behöver betala mer skatt

Det som behövs är att de allra rikaste betalar mer i skatt. Då får förskolan, skolan, äldreomsorgen och vården de resurser som behövs. Det hade stärkt välfärden och gjort Sverige mer jämlikt. I riksdagen talar Annie Lööf om att hela landet ska leva, men runtom i landet syns hennes verkliga politik när hennes partikamrater lägger ner byskolor, sparar på förskolan och skär i äldreomsorgen. Till exempel i Nordmaling där Centern är med och styr lägger de ner öppna förskolan och i Haninge skär Centern ner i äldreomsorgen, vilket drabbar de äldre. 

Det är inte rimligt att personalen ska bära välfärden på sina axlar genom att ständigt vara underbemannade, stressade och få betala sina egna löneökningar med större arbetsbelastning. 

V vill lägga 20 miljarder extra på kommunerna

Vänsterpartiet vill satsa på den generella välfärden, satsningar som är centrala för ett jämlikare samhälle. Vi vill höja de generella statsbidragen till kommunsektorn med 20 miljarder kronor fram till 2022. 

Vi föreslår också en långsiktig utbildningsreform för att klara behovet av personalförsörjning i välfärden. Satsningen är på 50 miljarder kronor över 10 år och räcker till att utbilda ca 30 000 undersköterskor, lärare, sjuksköterskor, socionomer, med mera.

Vår välfärd hade aldrig fungerat utan människorna som arbetar i den. Vi ska vara stolta över dem och ge dem de resurser som behövs. 

Ikväll möter jag Annie Lööf och de övriga partiledarna i en debatt i SVT. Då kommer jag att berätta om vilket Sverige jag vill se. 

Det är ett Sverige för alla, inte bara några få. 


Av Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet