Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför bryr sig inte regeringen om Ola Bini?

Programmeraren misstänkts för dataintrång i telekombolag
Den svenske programmeraren Ola Bini riskerar åratal i fängelse i Ecuador.
Foto: JOSE JACOME/TT
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Advokat Thomas Bodström är Ola Binis svenska ombud.
Foto: TT

Risken finns att svensken Ola Bini – efter en förfelad och orättvis rättsprocess – får tillbringa åratal i något av Ecuadors ökända fängelser.

Någonstans går en gräns för den tysta diplomatin, skriver Binis svenska ombud Thomas Bodström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 21 oktober ställs den svenske programmeraren och datasäkerhetsexperten Ola Bini inför rätta i Ecuador. I över två och ett halvt år har han först fängslats och sedan förföljts utan att veta varför. Svenska UD har som brukligt arbetat konsulärt, men när Olas föräldrar och vi advokater har bett den svenska regeringen agera så har det varit som att prata för döva öron. 

Ola Bini greps i april 2019 och kastades i fängelse sedan landets dåvarande president svepande hade anklagat honom för att ha hackat telefoner och konton tillhörande både privatpersoner och regeringen, något som Ola själv konsekvent förnekat. Några bevis för att detta skulle ha hänt har aldrig presenterats. 

Politiska skäl

När Ola nekades att bli frisläppt ur fängelset mot borgen motiverade domaren beslutet med att ”åklagaren inte kunnat påvisa vem som drabbats av brottet eller omfattningen av det”. Redan inledningsvis stod det alltså klart att Ola gripits och fängslats utan juridiskt hållbara skäl. Skälen var i stället politiska, vilket en lång rad organisationer i Ecuador och internationellt påpekat, bland annat FN, OAS (Organization of American States) och Amnesty International. 

Några bevis för att Ola Bini (närmast i bild) skulle ha hackat telefoner och konton har aldrig presenterats, skriver Thomas Bodström.
Foto: Privat

Gång på gång har de förberedande förhandlingarna ställts in och en lång rad flagranta fel har begåtts i rättsprocessen. Fortfarande, två och ett halvt år efter gripandet, så vet Ola inte vad han mer exakt anklagas för. Det råder ingen tvekan om att Olas juridiska och mänskliga rättigheter har kränkts gång på gång.

Finns det en gräns för den tysta diplomatin?

Jag är Ola Binis svenska ombud och ingår i hans internationella team av försvarsadvokater. I den rollen har jag haft löpande kontakt med utrikesdepartementet och svenska ambassaden. Det har också hans föräldrar haft. Vi förstår att regeringen inte kan uttala sig i skuldfrågan, men att reagera när svenska medborgare får sina mänskliga rättigheter kränkta kan inte vara så svårt. 

Vi har utgått ifrån att vi alla har samma intresse av att Ola Bini får den riktiga och rättvisa domstolsprövning som han har rätt till. Man får ha tålamod och respekt för att UD:s tjänstemän inte utåt kan berätta om alla mått och steg de tar. Ansträngningar har gjorts, men någonstans går en gräns för den tysta diplomatin.

Ola Binis föräldrar krävde att regeringen skulle agera redan för två år sedan. Men den svenska regeringen har inte velat ta bladet från munnen – trots att det handlar om en svensk medborgare som fått sina mänskliga rättigheter kränkta på ett helt oacceptabelt sätt. Självklart kan ingen veta på förhand om det skulle gynna processen att utrikesministern uttalar sig. Politisk inblandning är inte okomplicerat, men i Ecuador tycks det vara den nivå som gäller. 

Riskerar långt fängelsestraff

Regeringen har engagerat sig på ministernivå många gånger förut, som i fallen Annika Östberg, Mehdi Ghezali och Gui Minhai. I sista sekunden, två dagar innan rättegången startar, får jag nu meddelandet att utrikesministern skickat ett brev till utrikesministern i Ecuador och påpekat att Ola måste få en rättvis rättegång. Det är bra, men alldeles för sent. Det krävs mer än så.

I övermorgon, den 21 oktober, börjar rättegången. Risken finns att Ola Bini efter en förfelad och orättvis rättsprocess får tillbringa åratal i något av Ecuadors ökända fängelser, där det så sent som för ett par veckor sedan dödades mer än 100 människor i ett fängelseupplopp. Tiden håller på att rinna ut.

Efter att artikeln publicerades kom beskedet att rättegången ställs in och skjuts på framtiden. 


Av Thomas Bodström

Advokat och före detta justitieminister