Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför åtalas inte Läckberg och Skäringer för förtal?

Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg
Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mia Skäringer.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Camilla Läckberg.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Det är mycket märkligt att enbart Cissi Wallin nu åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen.

Det är inte Wallin som åstadkommit någon ”enorm spridning” av våldtäktsanklagelserna, utan Camilla Läckberg och Mia Skäringer, skriver Bo Rothstein.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är mycket ovanligt att mål om förtal drivs av allmän åklagare. Den generella regeln är att det är den person som uppfattar sig ha blivit förtalad som har att väcka åtal och det är bara undantagsvis som en allmän åklagare driver ett sådant mål, som nu är fallet vad gäller åtalet mot Cissi Wallin för förtal av Fredrik Virtanen. Till SVT har åklagaren i detta fall uppgett att detta ovanliga åtal motiveras med att brottet som Wallin påstår att Virtanen gjort är mycket allvarligt, att uppgifterna orsakat Virtanen stor skada och att uppgifterna har fått ”enorm spridning”. 

500 000 följare kunde läsa

Vad som är märkligt i denna sak gäller just detta med spridning av Cissi Wallins uppgift att Virtanen för tretton år sedan skall ha våldtagit henne. Cissi Wallin lägger ut dessa uppgifter på sina kanaler i sociala medier har hon uppskattningsvis någonstans runt 25 000 följare. Den ”enorma spridningen” är det inte Cissi Wallin som står för utan två andra personer, nämligen skådespelaren Mia Skäringer och författaren Camilla Läckberg. När de nästan omedelbart både går i god för att vad Wallin anfört är sant och sprider detta vidare via sina kanaler på sociala medier har de tillsammans enligt uppgift över 500 000 följare. Alltså inte dubbelt, inte tiodubbelt utan förmodligen tjugo gånger fler följare än Wallin. 

Fredrik Virtanen.Foto: TORE MEEK/TT

Skäringers delning var högst medveten

Vad som är intressant är att både Skäringer och Läckberg i massmedia uppgett att de insett vilken skada deras agerande skulle kunna åstadkomma för Virtanen. I en lång intervju (av typen idolporträtt) i DN säger Skäringer följande om vad som hände kvällen den 16 oktober 2017 då hon fick anklagelsen från Cissi Wallin och beslutade att vidarebefordra den till sina över 300 000 följare. ”Det var inget jag bara gjorde i farten. Jag satt länge på hotellet och tänkte på konsekvenserna och alla som skulle beröras. Och framför allt på den utpekade mannens familj”. Hon säger vidare att hon insåg att med namngivningen av Virtanen så bröt hon ”verkligen mot reglerna” och att ”jag visste också att om jag delar namnet nu så passerar vi en ny gräns”. 

Männen som kollektiv

Således, Mia Skäringer är fullt medveten om att hon genom att sprida dessa uppgifter om Virtanen allvarligt kan skada honom och hans familj och att det hon gör är att gå över vad som i detta sammanhang länge har ansetts brukligt. Hon motiverar att hon tar detta ovanliga steg med att män som kollektiv under så lång tid varit privilegierade och med att ” i alla revolutioner kommer det att begås misstag: någon överdriver, någon drivs av hämnd. Men de är undantag”. Det vill säga den gamla vänsterdevisen att ”skall man göra omelett, måste man knäcka några ägg”. 

Läckberg har i massmedia fört i princip samma resonemang som Skäringer i denna sak.

Eftersom både Skäringer och Läckberg varit fullt medvetna om att de med spridandet av Cissi Wallins våldtäktsanklagelser skapat allvarlig skada för Fredrik Virtanen, och eftersom de enligt egna uppgifter till media också varit fullt medvetna om att de genom sitt agerande gått över en gräns, är det mycket märkligt att enbart Cissi Wallin nu åtalas för grovt förtal. Det är inte Cissi Wallin som åstadkommit någon ”enorm spridning” av detta (eventuella) förtal utan just Läckberg och Skäringer. 

Gäller likhet inför lagen?

En rimlig fråga är vad det är som gjort att åklagaren i detta fall valt att enbart åtala Cissi Wallin. Kan det möjligen vara Skäringers och Läckbergs status som mycket upphöjda personer? I så fall bryter åklagaren mot en av de mest centrala rättsreglerna i den svenska grundlagen, nämligen Regeringsformens otvetydiga stadgande om att principen om ”likhet inför lagen” skall gälla.

 

Av Bo Rothstein

Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet