Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför är Hitler på tv varje dag?

Hitlerfixeringen i svensk tv är problematisk, menar Ante Filip Tepic.
Foto: TT
Ante Filip Tepic, statsvetare.

Jag minns inte när det senast gick en dag utan att jag såg något program som visar scener från andra världskriget. 

Att genomgående låta Adolf Hitler härja på svensk tv bådar inte gott, skriver statsvetaren Ante Filip Tepic.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hur föddes nazismen? Hur tog sig Hitler till makten och blev rikskansler den 30 januari 1933? Hur övertygade nazisterna det tyska folket att stödja Hitler? Hur lyckades SS döda så många och hur flydde sedan Hitler, vilka möjliga flyktvägar fanns egentligen? Slutade verkligen Hitlers öde i en bunker i Berlin 1945? 

Detta är ämnen och frågor som rullas på tv nästan varenda dag. Jag minns inte när det gick en dag senast utan att jag såg något program som visar scener från andra världskriget och hur Hitler åstadkom det ena och det andra. Framförallt är det TV10 och Kunskapskanalen som på senare tid flitigt kryddar sitt utbud med Hitler-innehåll. Uppenbarligen är det populärt. Eller kanske bör det bli så, om det inte redan är, av den höga frekvensen att döma.    

Kan fungera som propaganda

Att på ett sådant vis ständigt mystifiera det helvete som denne man tillsammans med sina anhängare lyckades skapa under sina dryga tolv år vid makten, uppstår en risk att det hela mynnar ut i en propagandaplattform för Hitler och nazismen.    

Jag oroas innerligt av den mystifikation som medföljer beskrivningarna av Hitler och hans öde i program likt detta

Det faktum att tv:n har en stor makt i vårt vardagliga liv är sedan innan ett konstaterat fenomen. För mer än 20 år sedan skrev den franske sociologen Pierre Bordieu Om televisionen där han bland annat belyser på vilket sätt utbudet på tv avspeglar sig på andra samhällssfärer. Journalistiken har en oerhörd makt att påverka såväl kulturella som politiska aspekter.   

Vad är syftet med programmen?

Det är av värde att veta varför världen drabbades av kriget, vem som var förövare och vem offer och dylikt. Att det rör sig om en viktig tidpunkt i historien ska inte undgå oss, och för att framtiden ska bli bättre måste vi ju lära av det förflutna för att inte upprepa samma misstag. Men jag är rädd för att det inte är detta som är det primära syftet med program likt ”Hunting Hitler”. 

Jag oroas innerligt av den mystifikation som medföljer beskrivningarna av Hitler och hans öde i program likt detta. Jag oroas precis som Bordieu på sin tid, att det är tittarsiffror och popularitet som ger form åt dagens tv-tablå, snarare än törsten efter kunskap och framåtskridning.   

Specialintresserade kan söka info själva

I en tid av växande extremism, som vi kan bevittna i vårt samhälle, finns det risk att mottagandet av extremistiskt innehåll främjas via ett sådant här programutbud. Någon som bejakar den nazistiska ideologin, kan finna inspiration genom att titta på hur Hitler lyckades engagera en så stor del av det tyska folket och så slagkraftigt överta och missbruka makten. 

Den som är intresserad av detta i detalj, har möjlighet att själv söka upp sådant material på internet och i bibliotek. Att genomgående låta Hitler härja på tv, bådar inte gott.    


Av Ante Filip Tepic

Statsvetare och skribent