Varenda Italienresenär borde satts i karantän

En kvinna i Tel Aviv röstar i det israeliska valet, i ett specialtält för väljare som satts i karantän.
Foto: ARIEL SCHALIT /TT
Salomon Schulman är läkare och författare.
Foto: OLLE SPORRONG

I Israel, som jag just nu besöker, för man en proaktiv karantänpolitik mot corona – med 70 000 isolerade i dagsläget.

Den svenska slappheten i hanteringen av Italienresenärer vore en dödssynd här, skriver läkaren Salomon Schulman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Passivt åser Sverige hur coronaviruset multipliceras efter att medelklassen blivit besmittad i Norditaliens skidbackar. Det medicinska läget är helt annorlunda i Israel. Där är man aktiv och där är man van vid katastrofmedicinens tankegångar i motsats till det sävliga Svedala.

I Israel för man en proaktiv karantänpolitik där flera tiotusentals redan sitter isolerade, i dagsläget 70 000, till förfång för den annars så blomstrande industrin. Arbetarna kommer inte till jobbet för att smitta ner sina kamrater. Skolor stängs trots att här inte finns några prinsessor. Folksamlingar förbjuds, inte minst inför den stundande glädjefesten Purim.

Snart är svenskar förbjudna

Flygplan från drabbade länder såsom Italien, Schweiz, Österrike, Spanien och Tyskland förbjuds att landa. Det är bara en tidsfråga innan svenskar inte heller är önskvärda i landet, lika ovälkomna som Margot Wallström en gång.

Israeler som har besökt infekterade länder tvingas utan omsvep att isolera sig i sina hem. Karantän heter kardinalordinationen.

Bristen på personal ska övervinnas genom att man kallar in pensionärer. Denna direkt cyniska inställning är obetalbar. Man vill anlita den definitiva riskgruppen.

Precis innan jag for ner till Israel besökte jag en Lundaskola där elever uppenbarligen varit i Italien utan att andra åtgärder genomfördes än att ungdomar som blivit snoriga eller hostiga uppmanades att stanna hemma. En sådan slapphet vore en dödssynd i Israel.

I Sverige som drabbats av en sjukvårdskris redan före coronan hänger fortfarande avskedshot över sjukvårdspersonalen, medan politiker och byråkrater skryter med att vår beredskap är god.

Cyniskt att kalla in pensionärer

Bristen på personal ska övervinnas genom att man kallar in pensionärer. Denna direkt cyniska inställning är obetalbar. Man vill anlita den definitiva riskgruppen, äldre med krämpor, som ska infekteras och sprida virusen vidare till andra.

Så går det för ett land som lämnat över sjukvården till oprofessionella administratörer, vilka mer räds sitt omedelbara avsked på grått papper för sina klantigheters skull, än den virala katastrofsituationen. Sverige ligger hela tiden sjumilasteg efter. Så går det när de styrande vägrar att hörsamma maktlösa kliniska läkares varningar.


Av Salomon Schulman

Läkare och författare

Svenska Kjell smittad av corona – sitter i karantän: ”Känns konstigt”