Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vårdslöst spel med Dawit Isaaks liv

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.
Foto: KALLE AHLSÉN
Moderaten Daniel Källenfors är kommunstyrelsens ordförande i Lidingö.

Förslaget från Thomas Mattsson och Klas Granström mfl om att döpa om platsen utanför Eritreas ambassad riskerar att provocera Eritrea snarare än att främja Dawit Isaaks sak, skriver Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande i Lidingö stad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det kom ett upprop om att Lidingö stad borde byta namn på hörnet Sjärnvägen/Herserudsvägen, utanför Eritreas ambassad på Lidingö, till Dawit Isaaks plats. Man hänvisar till namnbytet Fria Ukrainas plats, utanför ryska ambassaden

Dawit Isaak är i händerna på en skoningslös diktatur. Hans liv är under direkt hot. Att följa förslaget riskerar dock mer att provocera Eritrea än främja Dawit Isaaks sak. Den dagen utrikesdepartementet, som hanterar ärendet, meddelar att det är ett lämpligt steg blir situationen annorlunda.

Fria Ukrainas plats var rätt beslut

Det var ett bra initiativ av Anna König Jerlmyr (M) att skapa Fria Ukrainas plats i Stockholm. Ukraina kämpar för allas vår frihet mot diktatur och mörker. Det bör uppmärksammas på alla sätt och handlar ytterst om att rädda den västerländska civilisationen. Relationen med Ryssland är för närvarande bortom räddning och inga enskilda svenskar riskerar sina liv på grund av just det goda initiativet.

Namn på platser är normalt kopplade till den lokala historien och ger människor ett sammanhang över generationerna. Man bör därför också vara försiktig med att ändra namn på platser, men kampen för Europas frihet som förs på Ukrainas slätter och i städerna är värd att lyftas för eftervärlden.


Av Daniel Källenfors (M)

Kommunstyrelsens ordförande Lidingö