Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdköerna dubblades under S regeringsmakt

Moderaternas och övriga Allianspartiers politik har visat sig korta vårdköerna väsentligt, skriver M-debattörerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Irene Svenonius (M) är finanslandstingsråd i Stockholm.
Foto: ANN JONASSSON
Johnny Magnusson (M) är regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland.
Foto: SERGIO JOSELOVSKY
Carl Johan Sonesson (M) är regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Foto: ERIK BERG

Att skylla S valförlust i landstingen på att väljarna inte förstod vad de röstade om är bara oförskämt.

Invånarna runt om i Sverige vill ha tillgång till en god sjukvård och få den i tid. De vill inte få en kölapp, svarar fyra ledande hälso- och sjukvårdspolitiker från M.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | SJUKVÅRD. Socialdemokraterna har haft regeringsmakten i fyra år. Under den tiden har vårdköerna fördubblats och köerna till BUP tredubblats. Faktum är också att vårdköerna är längre och beroendet av inhyrd personal är som störst i tidigare S-styrda regioner. Socialdemokraterna valde att avskaffa den framgångsrika kömiljard som Alliansregeringen införde.

Nu måste Erika Ullberg och Helen Eliasson fundera över varför de och andra socialdemokrater runt om i landet förlorade välfärdsvalet, även om det smärtar. I deras replik verkar de i huvudsak se Socialdemokraternas valförlust som ett resultat av att väljarna inte förstod vad de röstade om. Det är en oförskämdhet mot väljarna. 

Kröker rygg för Vänsterpartiet

Invånarna runt om i Sverige vill ha tillgång till en god sjukvård och få den i tid när de är sjuka. De vill inte få en kölapp. Dessutom är möjligheten att själv välja doktor oerhört viktig för många människor. Den självklara rätten gick Socialdemokraterna till val på att avskaffa, i praktiken, genom att kröka rygg för Vänsterpartiets hårda krav på att stoppa valfriheten inom välfärden.Moderaternas och övriga Allianspartiers politik har visat sig korta vårdköerna väsentligt. Ingenstans är vården mera tillgänglig än i Halland och Stockholm. Det är M-ledda styren som tydligt förmått prioritera resurser till vården – såväl regionalt som på nationell nivå. Det har svenska folket noterat. På nationell nivå vill Moderaterna öka resurserna till välfärden i kommuner, landsting och regioner med fem miljarder kronor redan 2019. Vi vill även återinföra kömiljarden.

S borde jobba mer och svartmåla mindre

Moderaterna har uppenbart ett annat förhållningssätt till väljarna än Socialdemokraterna. Vi börjar i samhällsproblemen och sedan utformar vi förslag för att lösa dem. Därefter presenterar vi alternativen för väljarna och litar på att de kan se skillnaden mellan dem. Socialdemokraterna rekommenderas att ägna mer tid åt politikutveckling och egna förslag, mindre tid åt att fundera på hur de ska svartmåla sina motståndare.

Under den kommande mandatperioden kommer Moderaterna fortsätta arbeta för ökad valfrihet och en mer tillgänglig vård. Vi vill korta vårdköerna och förbättra villkoren för vårdens medarbetare.


Av Camilla Waltersson Grönvall

Socialpolitisk talesperson (M)

Irene Svenonius

Finanslandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Johnny Magnusson

Regionstyrelsens ordförande (M), Västra Götalandsregionen

Carl Johan Sonesson

Regionstyrelsens ordförande (M), Region Skåne