På den rättspsykiatriska kliniken i Säter sitter Sture Bergwall, alias Thomas Quick, internerad. Brodern Sten-Ove Bergwall är kritisk till sjukhusledningen och hävdar att Sture utsatts för en rättsskandal. Foto: Olle Sporrong
På den rättspsykiatriska kliniken i Säter sitter Sture Bergwall, alias Thomas Quick, internerad. Brodern Sten-Ove Bergwall är kritisk till sjukhusledningen och hävdar att Sture utsatts för en rättsskandal. Foto: Olle Sporrong

Vården vill tysta Quick

Publicerad
Uppdaterad
Ledningen för rättspsyk i Säter uppskattar inte Thomas Quicks resningsansökan. Därför försöker den strypa yttrandefriheten och förhindra ett klinikbyte, skriver brodern Sten-Ove Bergwall. "Det är ett fullt medvetet sätt att störa det pågående resningsärendet."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Sture Bergwall, alias Thomas Quick, har som bekant erkänt en rad mord och dömts för åtta av dem. Men sedan han tagit tillbaka sina erkännanden och lämnat in en resningsansökan till hovrätten har förhållandena för honom på den rättspsykiatriska kliniken i Säter försämrats. Ledningen tycks inte uppskatta resningsförsöket och den kritik som vi framfört i Sveriges Television och i boken "Thomas Quick är död". Därför straffas han med små, men för honom mycket kännbara, åtgärder.
Ett exempel: Efter nitton års oavbruten fångenskap har Sture i dag ingen rätt till permissioner, däremot har han ibland fått åka på korta bilturer tillsammans med tre vårdare. En planerad utflykt till mig drogs in dagen efter det att jag uttalat mig kritiskt i tv. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att ledningen på så sätt försöker strypa hans - och indirekt även min - yttrandefrihet.
Eftersom Sture via en sjuårig drog- och terapifrihet helat sig själv betraktas han på sjukhuset som en svikare. Han har i dag inga läkar- eller terapikontakter, och han medicinerar inte.
Då min bror är dömd för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning ska det två gånger om året prövas om han kan släppas fri. I praktiken sker dock ingen egentlig prövning, i Stures journaler står i stället tydligt att han förväntas sitta inlåst livet ut.

I veckan begärde Sture Bergwall att få flytta från Säter till en annan rättspsyiatrisk klinik. Han vill få en mindre konfliktfylld miljö och läkare som faktiskt är intresserade av att träffa honom. Cheföverläkaren på Säter, Susanne Nyberg, säger dock nej med motiveringen att Sture Bergwall inte visat några tecken på förbättring under de senaste nitton åren. Det borde vara en desto större anledning att låta Sture Bergwall få hjälp av ett annat läkarteam. Nyberg har dessutom själv inte träffat Sture sedan 1994.
Orsakerna till beslutet kan man bara spekulera i, jag tror att ledningen är rädd för vad Sture Bergwall kan komma att avslöja om förhållandena på Säter och de terapiformer som de använder.
Det är tydligt att personalen på Säters sjukhus, särskilt de personer som arbetar i Stures närhet, är frustrerade. Man upplever att Sture inte är sjuk och kan konstatera att vad han berättar i vår bok är en beskrivning av verkligheten. Vi alla som besöker Sture oftare än sjukhusets läkare ser också att han är frisk. Alla av oss kanske inte har psykiatrisk kompetens, men sunt förnuft äger vi.

Klinikledningen tycks dock vara besvärad av att min bror är frisk och att han nu ifrågasätter beslut och tar reda på vilka rättigheter han har. De synpunkter han framför i patientjournalen omvandlas till uttryck för "psykopati", "grandiositet" och andra psykiatriska floskler. Det är i praktiken ett sorts åsiktsförtryck. Nu när han är frisk och har förmågan att ifrågasätta vänds det till hans nackdel i journalen, som skrivs av läkare som han mycket sällan möter.
Klinikledningens agerande är ett fullt medvetet sätt att störa det pågående resningsärendet. Rättsskandalen som min bror fått uppleva fortsätter att växa.Sten-Ove Bergwall
Sten-Ove Bergwall är författare och bror till Sture Bergwall, som Thomas Quick
heter i dag. Tillsammans har de gett ut boken "Thomas Quick är död".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag