Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vården måste säkras från kriminella gäng

Foto: POLISMYNDIGHETEN
Irene Svenonius (M) och Carl Johan Sonesson (M).

Läkare och sjuksköterskor utsätts för hot och hittar knivar och vapen på patienter. Att Stefan Löfven träffar polisen löser inte problemen, nu krävs skarpa insatser, skriver Irene Svenonius (M) och Carl Johan Sonesson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | OTRYGGHET. Gängkriminalitet, skjutningar och våldsbrott går i allt större utsträckning ut över medarbetarna i sjukvården. Storstadsregionerna är extra belastade av kriminella, med 48 av de 61 utsatta områden som polisen har pekat ut. Bara i Stockholmsregionen finns det enligt polisen ett tusental personer inom 50 kriminella nätverk.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson: Gängen ska knäckas och straffas hårdare  

 

För få poliser

Effekter av detta: gänguppgörelser, skjutningar och dödsfall – eller ungdomar som kämpar för sina liv på något av landets universitetssjukhus. Detta samtidigt som vi har lägst polistäthet på 10 år och platserna på polisutbildningarna inte fylls.

Efter den senaste tidens många gängskjutningar kallade statsminister Stefan Löfven till akut möte med polisledningen. Möten kommer dock inte lösa detta. Det krävs skarpa åtgärder, och de är väl kända, men regeringen är handlingsförlamad. 

Det är en ny verklighet som breder ut sig, med ett mer skoningslöst våld som utövas utan hänsyn till om någon utomstående skadas. Vi ser nu hur delar av det våldet flyttar in på våra sjukhus.

Mordförsök på Akademiska sjukhuset

Allt oftare följer gängmedlemmar med som en svans till akuten efter skjutningar. Förra veckan skedde ett mordförsök inne på en vårdavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter skjutningen i Malmö för ett par veckor sedan spärrades akuten på Skånes Universitetssjukhus av direkt. Liknade händelser har vi också sett flera gånger i Stockholm.

 

LÄS MER: Kriminella gängen sätter skräck på akuten: "De har ingen respekt" 

 

Plockar av knivar 

En sjuksköterska på ett sjukhus i Stockholmsregionen har berättat att de då och då plockar av både knivar och vapen på patienter, och om rädslan av att inte veta vad de anhöriga har på sig. På ett av sjukhusen har de en låda där de vid sådana här situationer gömmer undan de livsfarliga föremålen som de hittat.

Till det kommer de dagliga hoten. På nästan alla akutmottagningar i både Stockholmsregionen och Skåne vänder undersköterskor, sjuksköterskor och läkare på sina namnbrickor. Det kan vara verbala hot som ”jag vet i vilken skola dina barn går” eller skällsord för att man vill prioriteras först.

Kräver insatser av staten

I Stockholms läns landsting uppgav 3500 medarbetare förra året att de blivit utsatta för hot eller våld. Samma år registrerades nära 3000 händelser i de tre stora sjukhusförvaltningarna i Region Skåne. Den här utvecklingen måste vändas, vilket kräver insatser både av oss i landstingen och av staten.

Moderaterna i Stockholms läns landsting och Region Skåne vill utöka trygghetsutbildningen så att sjukvårdens medarbetare har verktyg i svåra situationer. Vi vill också utrusta sjukhusens ordningsvakter med kroppsburna kameror. 

Utöka kamerabevakningen

Vi vill också utöka den fasta kamerabevakningen och att sjukhusen själva ska kunna utöka bevakningen och avgöra var det behövs kameror. Det kräver att staten ersätter tillståndsplikten för kamerabevakning i sjukvården med en anmälningsplikt.

Staten borde också göra det möjligt för oss att använda larmbågar på akuten vid exempelvis skjutningar för att hålla knivar, vapen och andra livsfarliga föremål utanför sjukvården.

Skärp lagarna

Lagstiftningen för de som ger sig på sjukhusens medarbetare behöver skärpas. Med regeringens förslag till lagstiftning är det allvarligare att ge sig på en sjuksköterska i en ambulans än på akuten. Det borde vara lika allvarligt. 

Vi behöver dra en tydlig gräns. I sjukvården ska våra undersjuksköterskor, sjuksköterskor och läkare bota svåra sjukdomar och rädda liv – inte behöva vara rädda för sitt eget. Det kräver mer än möten – nu krävs skarpa insatser för att återta tryggheten på våra sjukhus, i våra bostadsområden och på gator och torg!

 

Av Irene Svenonius 

landstingsstyrelsens ordförande Stockholms län (M)

Carl Johan Sonesson 

vice ordförande regionstyrelsen Region Skåne (M)