Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våra soldater behövs på hemmaplan – lämna Mali

Jägarsoldater ur den svenska FN-styrkan i Mali patrullerar i ett samhälle i närheten av Timbuktu år 2015.
Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten/TT
Diana Janse, riksdagskandidat för Moderaterna och fd ambassadör i Mali.
Johanne Hildebrandt är riksdagskandidat för Liberalerna och fd krigsreporter.
Foto: Jorgen Hildebrandt

Vi ska inte riskera soldaters liv i ett odemokratiskt land vars militärjunta söker hjälp av ryska legosoldater. Försvarsmakten befinner sig dessutom i en historisk upprustning och fokus borde ligga på den, inte på internationella insatser.

Ta hem våra soldater nu, skriver Johanne Hildebrandt (L) och Diana Janse (M), fd ambassadör i Mali.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I tisdags publicerades de första bildbevisen på att Wagner Group befinner sig i Mali. Uppgiften att minst 300–400 ryska legosoldater befinner sig i landet bekräftades sedan från franskt håll.

Under ett krismöte i helgen fördömde det regionala samarbetsorganet ECOWAS ”stationeringen av privata säkerhetsaktörer i Mali” – alltså Wagner – som man menade riskerade destabilisera hela den västafrikanska regionen. Malis regeringen har under vintern konsekvent nekat till att man slutit en överenskommelse med ryska Wagner Group. Men det har alltså varit en lögn.

Det finns ingen färdplan mot demokrati

ECOWAS stängde även sina gränser mot Mali och införde kännbara sanktioner samtidigt som de uppmanar EU och FN att göra detsamma. Malis junta har haft 18 månader på sig att säkerställa en ordnad återgång till demokrati och under den perioden har de åtnjutit omvärldens – även Sveriges – stöd. Nu har de skjutit upp de utlovade valen – med fem år, därav sanktioner.

Det är orimligt att regeringen riskerar svenska soldaters liv och hälsa på insatsen i Mali, skriver debattörerna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta betyder att Mali är en fullfjädrad militärdiktatur, isolerad från omvärlden, och utan någon färdplan mot demokratiskt styre.

Svensk trupp och ryska legosoldater på samma sida

För svensk del betyder de senaste turerna i praktiken att svensk trupp nu tillsammans med ryska legosoldater skyddar och tränar en militärjunta utan demokratiskt mandat och utan någon annan legitimitet mot islamister.

Det är naturligtvis orimligt att regeringen riskerar svenska soldaters liv och hälsa på en sådan insats.

Men trots att utrikesministern fördömt eventuell närvaro av Wagner-gruppen och försvarsministern sagt att han följer utvecklingen noga så har regeringen, som vanligt, inte agerat.

Bara Wagner-gruppens bekräftade närvaro borde vara orsak nog att omedelbart packa ihop och åka hem.

Sverige ångar i stället på i ullstrumporna med tre olika militära insatser: FN-insatsen MINUSMA som ska pågå till 2024. Task Force Takuba, som är en del av Frankrikes anti-terroristinsats, ska trappas ner och avslutas vid årsslutet. Den tredje insatsen utgörs av en handfull officerare i EU:s militära träningsmission.

Bara Wagner-gruppens bekräftade närvaro borde vara orsak nog att omedelbart packa ihop Task Force Takuba samt EUTM och åka hem. Juntans brist på legitimitet – demokratisk som annan – efter sammanbrottet i relationerna med ECOWAS är ett annat gott skäl.

Soldaterna behövs här hemma

Vi ska inte riskera soldaters liv i ett odemokratiskt land vars militärjunta söker hjälp av ryska legosoldater. Försvarsmakten befinner sig dessutom i en historisk upprustning och fokus borde ligga på den, inte på internationella insatser.

Inte minst nu när Ryssland försatt Sverige och Europa i den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen i modern tid. Behovet av våra militära styrkor här hemma är större än någonsin, för vår egen säkerhets skull. Ta hem våra soldater nu.


Av Johanne Hildebrandt

Fd krigsreporter, riksdagskandidat (L)

Diana Janse

Fd ambassadör i Mali, riksdagskandidat (M)

Se svenska soldatens bilder från uppdraget i Mali:

Fyra FN-soldater döda i attack i Mali