Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våra barn mördades i turistparadiset

Felix Dahl var 22 år när han hittades död i Goa 2015.Foto: PRIVAT
Felix Dahl på stranden i Goa. Han hittades död i Goa 2015.Foto: PRIVAT
Minna Pirhonen kämpar för att få klarhet i sonen Felix Dahls död i Goa 2015.Foto: PRIVAT

Naiv tro på människans godhet räcker inte när de man möter är hungriga, desperata och i behov av pengar. 

Myndigheterna i Goa i Indien tystar ned mord på utlänningar för att inte skada turismen, skriver Minna Pirhonen vars son Felix Dahl hittades död under mystiska omständigheter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I mer än fem år har jag kämpat för att få klarhet i vad som hände min son Felix Dahl. Han var 22 år när han hittades död på en grusväg i Goa i Indien med fem krossår i bakhuvudet.

Allt pekar på att en lokal ”vän” mördade honom för att stjäla hans dator, värd två årslöner i Goa. Men enligt polisen i Goa dog Felix i en olyckshändelse; han ska ha snubblat när han gjorde volter ensam mitt i natten. Det är en version som hovrätten i Bombay avvisar.

Många uttrycker sin medkänsla och säger ”så sorgligt, men det är en enstaka händelse”. Men det är inte sällsynt. Enligt indiska tidningar dog minst en turist i veckan året runt i Goa under en period, hur många av dessa som är mörklagda våldsdåd vet ingen.

Tio familjer

Vi är tio familjer som har drabbats på liknande sätt i Goa och försöker ta reda på vad som har hänt våra barn och syskon. Vi har vänt oss till de indiska myndigheterna och bett dem att tillsätta en utredning, vi har bett Amnesty International att ta sig an fallen.

Naivitet kan leda till döden i ett turistområde som Goa.

Det är få människor som har förmågan att sätta in en enstaka händelse i ett vidare sammanhang. Få inser att detta kan hända nästan vem som helst, och det beror på att man inte förstår människors sätt att tänka och bete sig på andra sidan jordklotet.

Minna Pirhonen vid sin son Felix Dahls grav.Foto: PRIVAT

Naiv tro på människans godhet räcker inte när människor man möter är hungriga, desperata och i behov av pengar. Kanske har de barn hemma som svälter eller gamla föräldrar som behöver läkarvård. Ofta har vi ingen idé om de verkliga levnadsvillkoren utanför hotellområdena.

Turismens mörka sida

Detta är turismens mörka sida, exploatering av varandra på båda sidor.

Godtrogna turister med begränsad förmåga att läsa av främmande människors kroppsspråk och avsikter, blir lätt offer för bedragare och kriminella. I många samhällen råder dessutom en machokultur som gör att ett förfluget ord till en ung man kan vända hela hans vänskapskrets mot en intet ont anande turist, som misshandlas och lämnas att dö av sina skador.

Min son Felix kände hösten 2014 att han behövde ett avbrott i sina studier och reste till Goa innan han skulle vidare till Bangkok för att göra sin utlandspraktik. I januari 2015 hittades han död med spräckt skalle på en enslig grusväg – och den lokala polisen ansåg att han hade ”ramlat och slagit sig”. Alla i lokalbefolkningen vet vem den misstänkte mördaren är, en våldsam man med kriminella kopplingar.

Försökte tysta ned fallet

Men polis och myndigheter i Goa försökte från första början tysta ned fallet av hänsyn till turismen. Vi i Felix familj har stämt Goas polis i två rättsinstanser, och fått rätt i den indiska hovrätten som publicerade de misstänktas namn i sitt beslut och beordrade ny utredning. Men sedan dess har ärendet flyttats tillbaka till den lokala domstolen i Goa som vägrar gå vidare med fallet. 

Få turister är medvetna om att många länder vill dölja mordfall för att inte skada turismen. Nästan alltid påstår den lokala polisen att det har hänt på grund av en olyckshändelse. Och turister kan inte heller räkna med mycket hjälp från sina hemländer. Båda länderna vill dölja det som hänt av ömsesidiga kommersiella intressen.

Brott mot mänskliga rättigheter

Vägran att undersöka brott leder till straffrihet vilket i sin tur är ett brott mot offrens mänskliga rättigheter. När man börjar räkna enstaka människor som har dött utomlands utan att deras död har undersökts seriöst för att se om brott har begåtts, blir det en ansenlig mängd människor som fått sina mänskliga rättigheter åsidosatta.

Bara i Goa dör många turister varje år i omständigheter som i deras hemländer skulle ha lett till mordutredning.

Vi är tio familjer, de flesta från Storbritannien, som förlorat våra kära i Goa. I vår djupa sorg vill vi varna turister för att på så sätt göra dem medvetna om riskerna.

 

Av Minna Pirhonen

Mamma till Felix Dahl

Kräver svar från premiärministern

Tio familjer har skrivit till Indiens premiärminister Narendra Modi och bett att han ska tillsätta en undersökningskommission för att utreda vad som hänt deras anhöriga i Goa:

Minna Pirhonen, mamma till Felix Dahl; Parvati Dasi, mamma till Caitanya Holt; Jim Durkin, pappa till James Durkin; Lori Arndt, mamma till Kyle Arndt; Fiona Mackeown, mamma till Scarlett Keeling; Maureen Sweeney, syster till Denyse Sweeney; Amanda Bennett, syster till Stephen Bennett; Sara Neighbour, syster till Martin Neighbour; Pauline Harvey, mamma till Michael Harvey; Davis Burbank, pappa till Jonathan Burbank.