Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vegansk buffé är inte bevis på sekterism

Gudrun Schyman, talesperson för Klimatalliansen.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Pontus Bergendahl, talesperson för Klimatalliansen.
Foto: SVEN LINDWALL
William Grönlund, talesperson för Klimatalliansen.
Foto: Pressbild / Klimatalliansen
Gudrun Schyman och Pontus Bergendahl kampanjar för Klimatalliansen inför valet 2022.
Foto: SVEN LINDWALL

Om man vill klappa väljare medhårs i stället för att driva nödvändig klimatpolitik finns det åtta andra partier att gå med i. 

Att avvisa aktioner som ”aktivistknark” är bara nedlåtande, skriver Gudrun Schyman, Pontus Bergendahl och William Grönlund, talespersoner för Klimatalliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi står inte bara inför ett klimathot, vi står i dag inför ett politiskt haveri. 

Rapport efter rapport från våra egna myndigheter visar på både den nuvarande och föregående regeringens näst intill totala oförmåga att hantera situationen. Vill man som Mats Sederholm i skriver på Expressen Debatt klappa väljare medhårs i stället för att driva den nödvändiga opinionen så finns det åtta traditionella partier man kan gå med i. 

Klimatalliansen vill något annat.

Mer alarmism

Det är inte mindre alarmism vi behöver i samhället i dag, det behövs mycket mer. Här är klimatrörelserna en viktig demokratisk röst som Klimatalliansen försöker stötta och stärka på alla sätt vi kan. 

Att som Sederholm avvisa klimataktioner som ”aktivistknark” är inte bara nedlåtande. Det vittnar om ett oförstående mot den oro och sorg som många människor känner i dagens samhälle.

Att vi bjöd på en vegansk libanesisk buffé på valnatten skulle peka på sekterism och extremism är bara löjeväckande.

Arbetet med demokratiskt inkluderande metoder, organisation och värderingar tar aldrig slut. Vi låter oss ständigt ta del av och låter oss inspireras av moderna rörelser med folklig förankring. 

Att Sederholm har en annan uppfattning än oss är beklagligt men vi tar starkt avstånd från de överord han använder när han beskriver vår organisation. 

Att vi bjöd på en vegansk libanesisk buffé på valnatten skulle peka på sekterism och extremism är bara löjeväckande. Du får gärna ta dig en korv när du vill Mats.


Av Gudrun Schyman

talesperson för Klimatalliansen

Pontus Bergendahl

talesperson för Klimatalliansen

William Grönlund

talesperson för Klimatalliansen


Jag tittar mig bakom ryggen ofta, så ingen ska komma med kniv”