Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var står M i förhållande till högerextremisterna?

Heléne Fritzon är förstanamn på Socialdemokraternas lista till EU-valet.
Foto: FILIP ERLIND/TT
Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Ett vacklande nja räcker inte för att hålla högerextremister borta från inflytande, skriver EU-kandidaten Heléne Fritzon (S) i ett svar till Gunnar Hökmark (M).  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | EU-VALET. Socialdemokraterna för en kompromisslös kamp när det gäller att stå upp för EU:s gemensamma värderingar, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Detta till skillnad från Moderaterna som stöttar en kandidat till Europakommissionen som inte är tydlig med sitt förhållningssätt gentemot Ungerns högerextremister. 

Moderaternas Gunnar Hökmark anklagar oss socialdemokrater i en debattartikel för att i Europaparlamentet vilja samarbeta med partier som brister i sin förmåga att värna om demokratin. 

I Europa är Orbáns Ungern Sverigedemokraternas förebild. Viktor Orbán leder Ungerns regering som under nio års tid har angripit rättsstaten, kvinnors rättigheter och de fria medierna. Den välrenommerade organisationen Freedom House konstaterade i en rapport från i år att just Ungern har gått från ”ett fritt land” till ”ett delvis fritt land”.

Stöds av Orbán

Manfred Weber är Moderaternas och deras partigrupp EPP:s kandidat till ordförande i EU-kommissionen. Samme Weber tar gladeligen emot Orbáns stöd. Samtidigt hemma i Sverige kan Kristdemokraternas toppnamn Sara Skyttedal inte välja mellan Orbán eller Frankrikes President Macron. Så sent häromdagen sa Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé att han inte såg några problem med att samarbeta med ECR, dvs den partigrupp i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna tillhör. 

Den egentliga frågan att ställa i denna valrörelse är - var står Manfred Weber, EPP och Moderaterna i förhållande till extrempartier? 

Grundläggande demokratiska värderingar

Vi socialdemokrater har gjort vårt val. Vi kommer att samarbeta med de partigrupper som står upp för EU:s grundläggande värderingar. Vår gemensamma kandidat till ordförandeposten i EU-kommissionen, Frans Timmermans, är i dag vice ordförande och den som leder kommissionens arbete med att kräva av Ungern och andra medlemsländer att respektera de värden som de en gång skrev under på. 

Vi socialdemokrater vill göra i Europa vad vi har gjort i Sverige - i samarbete med progressiva krafter stå upp för demokratiska värderingar, genomföra handlingskraftig politik och ge framtidshopp till dagens unga i Sverige och Europa. 


Av Heléne Fritzon

Förstanamn på socialdemokraternas EU-lista