Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var ska elen komma ifrån, har regeringen tänkt?

Känner energiminister Ygeman och miljöminister Lövin till varandras existens?
Foto: ANNA-KARIN NILSSON och AMIR NABIZADEH/TT
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Camilla Brodin, näringspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: PRESSBILD

Det låter som en magnifik ironi. Men att Sveriges klimatomställning hotas av bristen på utsläppsfri el är ett alltmer obestridligt faktum.

Det är som om energiministern och miljöministern aldrig har träffat varandra, skriver Ebba Busch och Camilla Brodin (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det har inte funnits någon brist på åtgärder för att minska Sveriges klimatpåverkan. När vi kristdemokrater senast satt i regeringen så minskade utsläppen med omkring tjugo procent samtidigt som BNP ökade med nära tio procent. Det går alltså att kombinera utsläppsminskningar med tillväxtökningar. Det gick då och det går nu också, om rätt politik förs.

Men när det gäller politiken så brister det. Av regeringens åtta stora klimatinsatser under förra mandatperioden så har Konjunkturinstitutet dömt ut sju som ineffektiva. Vad värre är, regeringens nedsläckning av utsläppsfri kärnkraft fortsätter. Trots varningar och vädjanden. Trots att kärnkraften ingår i alla de olika modeller som FN:s klimatpanel har tagit fram för att lösa klimatkrisen.

LKAB:s storsatsning

Vi har nyligen fått ytterligare exempel på hur klimatomställningen hotas av bristen på el och på fungerande elnät. Gruvjätten LKAB har presenterat planer på att utveckla koldioxidfri tillverkning av järnmalmspellets. Det kan göra Sverige världsledande inom ett stort och viktigt industriellt område. Det skulle stärka sysselsättningen. Och det skulle innebära ett stort kliv mot en lösning på våra klimatproblem.

Med sådana prisskillnader blir det ingen klimatomställning, hur många elcyklar Miljöpartiet än lyckas subventionera.

Men det kräver el. Enorma mängder el. LKAB pekar själva på eltillgången som en nyckel för att planerna ska fungera. Vi pratar här om uppemot en tredjedel av Sveriges nuvarande elproduktion. Var ska den komma från, har regeringen tänkt?

Det handlar naturligtvis inte enbart om LKAB. Även SSAB är i full färd med att ställa om sin produktion. Företagets egna studier visar dock att det fossilfria stål som de om några år kommer att släppa ut på marknaden, med nuvarande elpriser blir 20–30 procent dyrare än vanligt stål. Med sådana prisskillnader blir det ingen klimatomställning, hur många elcyklar Miljöpartiet än lyckas subventionera.

Vindkraften kräver också el

Men kan inte den nya elen komma från annat rent håll, så som utbyggd vindkraft? Nej, det är inte troligt. Bland annat på grund av EU:s mål att skydda trettio procent av Sveriges yta. Det målet står regeringen bakom, så var ska alla dessa vindkraftverk placeras? De kan som bekant inte sväva fritt i luften. Dessutom måste även vindkraftverk byggas. De är gjorda av metall. Den processen kräver också el.

Hur regeringen än vrider sig så återstår huvudfrågan: varifrån ska vi få den elektricitet som krävs för att LKAB, SSAB och andra utsläppstunga bolagsjättar ska kunna ställa om till klimatsmart produktion? I Malmö räckte elen inte ens till ett nytt Pågen-bageri. 

Dessutom bygger LKAB:s idé på att det finns utökad gruvdrift i Sverige. Men Miljöpartiet är uttryckligen emot nya gruvor. Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering för sex år sedan har inte en enda ny gruva öppnat. 

Det finns ingen begriplig linje

Regeringens ena parti berömmer industrin och säger sig vilja hjälpa den att utvecklas. Regeringens andra parti omöjliggör samma utveckling genom en dyr och orealistisk energipolitik och med ett grundmurat motstånd mot det som industrierna ägnar sig åt. Inte ens med vildast möjliga fantasi går det att upptäcka någon begriplig och sammanhållen linje från de partier som ansvarar för landets väl och ve. Det är som om Sveriges energiminister och miljöminister överhuvudtaget aldrig har träffat varandra.

Regeringens ringdans måste få ett slut. Klimatet kräver omställning och industrierna väntar på förutsättningar att ställa om.


Av Ebba Busch

Partiordförande Kristdemokraterna

Camilla Brodin

Näringspolitisk talesperson Kristdemokraterna