DEBATT. Donald Trump höll 16 januari ett tal i Arizona. Han hånade Joe Biden och sa bland annat: ”Hela världen skrattar åt USA nu”.
Typiskt nog hade flera åhörare sydstatsflaggor, något som illustrerar rasism. Dessutom fick Trump stora applåder när han hävdade att han utsatts för valfusk då han inte blev omvald 2020. Trump är en typisk högerpopulist och bidrar till att USA:s demokrati – världens äldsta – nu blir omdiskuterad.
Stöd hos SD
Trumps tal fick stor publicitet över hela världen och han får också i Sverige lika mycket uppmärksamhet som president Joe Biden. Han har stöd från högerpopulister i de flesta länder. När han inte blev omvald beklagades det bl a av Orbán, Putin och Åkesson. Ledande sverigedemokrater stod fast vid sin nominering av Trump till Nobels fredpris.
Med Trumps stora uppmärksamhet kan man se honom som ledare inte bara för det republikanska partiet utan för den högerpopulistiska opinionen i världen.
Skadlig ”America first”-vurm
Trump står för begreppet ”America first”, något som lanserades av den svenskättade fascisten Charles Lindbergh när han arbetade för att USA skulle hålla sig utanför Andra världskriget. Trump kritiserar Biden för att USA lämnade Afghanistan, men det är ändå Trump som ligger bakom den nu dominerande amerikanska opinionen att USA inte ska ha trupper i andra länder. Trump antydde som president att USA skulle lämna Nato. Det innebär att också Sveriges säkerhet minskar ifall Trump om två år blir återvald som president.

Liksom för andra populister spelade nationalism och motstånd mot invandring en huvudroll i Trumps valkampanj 2016. Han kommer att bygga en ny mur mot Mexiko och stoppa all invandring om han återkommer som president.
Hans agerande mot muslimer drabbade också Sverige till viss del. Unga svenskar som fick stipendium till amerikanska universitet, men råkar heta Muhammed eller är födda i Mellanöstern, granskades djupt av amerikanska ambassaden enligt instruktion från Trumps administration. Det gjorde att det tog lång tid för dem att få studerandevisum vilket gjorde att flera missade utbildningen.
Rösträtten undermineras
Donald Trump har majoritetsstöd i det republikanska partiet och de flesta opinionsundersökningar tyder på att Republikanerna vid valet den 8 november i år kan få majoritet både i Senaten och Representanthuset, vilket innebär att USA kommer att ta flera steg åt höger och att Trump kommer att fortsätta spela en central roll i amerikansk politik.
Republikanerna minskar i praktiken den fungerande demokratin.
I några republikanska delstater underminerar man rösträtten för minoriteter och underklasspersoner. USA har ju valdag den första tisdagen i november, alltså på en vardag. Det innebär att en del inte har möjlighet att lämna arbetsplatsen för att gå och rösta. Det förekommer att amerikaner som gör det får löneavdrag. Därför är det viktigt att kunna förhandsrösta och poströsta – och det är just det man tar bort i Texas.
På goda grunder försöker Demokraterna och Joe Biden lägga in nationella demokratiska röstregler över hela landet. Men Republikanerna minskar i praktiken den fungerande demokratin.
Se över Sveriges grundlag
I USA strävar Trump efter att liksom de auktoritära regimerna i Polen, Ungern och Ryssland få kontroll över såväl medierna som domstolarna. Vi har inga sådana risker i Sverige, men i min bok ”Den hotade demokratin” visar jag hur öppet Sverige ligger för sådant om vi skulle få en högerpopulistisk majoritet i landet.
Det talar för att den svenska grundlagen bör stärkas och att såväl public service som domstolsväsendet i grundlagen bör bli garanterade oberoende ställning. Eftersom USA spelar sådan roll för många svenskar bör vi ta hänsyn till vad Trumps ställning kan leda till.
Av Olle Wästberg
Tidigare svensk generalkonsul i New York
Författare till ”Den hotade demokratin”