Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konflikten med M kan inte bli tydligare

Välfärden måste säkras, skriver Magdalena Andersson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kommer krävas fler än 150 000 nya anställda inom skola, vård och omsorg för att säkra välfärden. Att Moderaterna då prioriterar skattesänkningar för de rikaste gör mig förbluffad, skriver finansminister Magdalena Andersson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ALMEDALEN 2018. Valet blir en folkomröstning om välfärden. Det är om välfärden striden kommer stå i valet i september. Sedan regeringen tillträdde för snart fyra år sedan har vi lagt om politiken. Vi har prioriterat investeringar för ett starkare samhälle i stället för skattesänkningar för de rikaste.

Ekonomin är stark 

Resultatet är tydligt. Underskott i statsfinanserna har vänts till överskott. Ekonomin är stark och statsskulden är den lägsta sedan 1977. 300 000 fler har nu ett jobb att gå till varav över 100 000 fler är anställda i välfärden. Vanligt folk har fått ta del av Sveriges framgångar, pensionärer, studenter, fackmedlemmar och barnfamiljer.

I och med att vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna och byggt upp musklerna i svensk ekonomi har vi också möjligheten att ta itu med de stora utmaningar som vi ser framför oss.

 

LÄS MER: Magdalena tar och tar – från den som lite har

 

Rusta välfärden

Nästa mandatperiods stora uppgift är att rusta Sveriges välfärd. Vi står nu mitt i ett demografiskt skifte. Tack vare en framgångsrik folkhälsa lever vi allt längre. Detta samtidigt som det föds många barn. Det är en fantastisk utveckling för vårt land men det kräver också att riksdag och regering fortsätter att prioritera välfärden under de kommande åren.

För när vi lever allt längre måste också välfärden hänga med. De kommande åren kommer Sverige växa med 300 000 äldre och vi Socialdemokrater vill investera i välfärden så att den står stark och räcker till även i framtiden.

150 000 behöver anställas

Över 150 000 fler behöver anställas inom barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg. Vi behöver utbilda och anställa undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, lärare och förskollärare. Vi ska bygga hundratals förskolor, skolor, äldreboenden och vårdcentraler. Det blir nästa mandatperiods stora arbetsuppgift och det kräver att vi prioriterar välfärden framför skattesänkningar för de rikaste.

Det har vi gjort den här mandatperioden, med nästan dubbelt så stora satsningar varje år på skola, vård och omsorg som den borgliga regeringen.

 

LÄS MER: ANN HEBERLEIN: Sänk skatterna och rädda välfärden

 

Inte gratis att sänka skatten

Det är nämligen inte så, som Moderaterna försöker ge sken av, att det är gratis att sänka skatten. Under alliansåren minskade antalet anställda i välfärden som andel av befolkningen med mer än under budgetsaneringsåren, samtidigt som jobbskatteavdragen bara växte. 

Ingen vårdkö kommer kortas genom privatiseringar och sänkt skatt.

Ett starkt samhälle bygger vi tillsammans. Det finns inte en vårdkö som kommer att kortas genom privatiseringar och sänkt skatt. Det finns inte en lärare, undersköterska eller förskolelärare som kommer att anställas genom jobbskatteavdrag för de som tjänar mest.

Att Moderaterna tror att de ökade behoven kan mötas med skattesänkningar gör mig förbluffad. Och oroad. Vi har stora arbetsuppgifter framför oss som kräver prioritering. 

Tydlig konflikt

Landstingen och kommunerna måste rustas, vi behöver investera i kunskap för att människor ska kunna ta de jobb som krävs för att välfärden ska stå stark och Sverige ska hålla ihop. Då kan vi inte lägga krutet på att sänka skatten för de som tjänar mest. Konflikten kan inte bli tydligare.

Prioriterar man stora skattesänkningar är det alltid välfärden som får ta smällen. Mer tid för barnen i skolan – eller mindre? Mer personal i sjukvården – eller mindre? Mer stress i hemtjänsten – eller mindre?

Svaret är självklart

Det är vad som står på spel i höstens val. För oss socialdemokrater är svaret både tydligt och självklart. Välfärden går alltid före stora skattesänkningar. Därför går vi till val på omfattande satsningar på välfärden: minst 20 miljarder för att rusta skola, vård och omsorg och tiotusentals fler anställda i sjukvården. 

Det är det som står på spel i höstens val. För oss socialdemokrater är den här valrörelsen en folkomröstning om Sveriges välfärd. Ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige kan vi bara bygga tillsammans.

 

Av Magdalena Andersson

Finansminister (S)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!