Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i den största krisen i modern tid, skriver Paula Bieler och Per Ramhorn. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBLSvensk hälso- och sjukvård befinner sig i den största krisen i modern tid, skriver Paula Bieler och Per Ramhorn. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i den största krisen i modern tid, skriver Paula Bieler och Per Ramhorn. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Paula Bieler är Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.Paula Bieler är Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.
Paula Bieler är Sverigedemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson.
Per Ramhorn är sjukvårdspolitisk talesperson för SD. Foto: SVEN LINDWALLPer Ramhorn är sjukvårdspolitisk talesperson för SD. Foto: SVEN LINDWALL
Per Ramhorn är sjukvårdspolitisk talesperson för SD. Foto: SVEN LINDWALL

Vår invandringspolitik minskar vårdkostnaden

Publicerad

SD:s Paula Bieler och Per Ramhorn svarar på vårdkritiken från S-politikerna Erika Ullberg och Åsa Westlund:

Vi satsar drygt 3,5 miljarder mer än regeringen på hälso, sjukvård och socialomsorg. Dessutom presenterar vi konkreta förslag till förbättringar både för patienterna och för de anställda inom vården.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SJUKVÅRD. Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i den största krisen i modern tid. Regeringens brist på handlingskraft har lett till att Sverige i nuläget har Europas längsta vårdköer. Var tredje patient i operationskön har väntat längre än vårdgarantins nittio dagar. Vårdpersonal lämnar på grund av arbetssituationen, samtidigt som inte ens cancersjuka barn får den vård de behöver.

I stället för att agera försöker nu socialdemokraterna dölja sitt tillkortakommande genom missvisande påståenden om vår politik. Erika Ullberg och Åsa Westlund påstår att Sverigedemokraterna vill göra nedskärningar i sjukvården. Inget kunde vara mer fel. Vi satsar drygt 3,5 miljarder mer än regeringen på hälso, sjukvård och socialomsorg. Dessutom presenterar vi konkreta förslag till förbättringar både för patienterna och för de anställda inom vården.

Samvetsfrihet möjliggör för fler att arbeta inom mödravården, och är en förstärkning, inget annat.

S vill stänga ute barnmorskor

Ett, om än litet, exempel är faktiskt förslaget om samvetsfrihet. Där S vill stänga ute de barnmorskor som inte vill, eller efter utbildning i utlandet inte kan, delta i abortverksamhet vill vi ge dem en möjlighet till riktade anställningar inom förlossningsvården. Det innebär på intet sätt att vårdgivare befrias från sitt ansvar att erbjuda komplett vård. Vår politik möjliggör således för fler att arbeta inom mödravården, och är en förstärkning, inget annat.

Ullberg och Westlund påtalar att vi drar ner på bidraget till landsting och kommuner. Det är helt rätt – eftersom vår invandringspolitik kraftigt minskar antalet personer som får sin vård bekostad av skattemedel. Samtidigt genomför vi satsningar på kvalitets- och tillgänglighetsreformer, såsom fler heltidsanställningar och reella vårdgarantier. Det vet alla som granskat vår budget på ett ärligt sätt.

 

Av Paula Bieler 

Riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson (SD)

Per Ramhorn 

Riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (SD)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag