Var inte extremhögerns nyttiga idioter

Evin Incir, Europaparlamentariker (S).
Sara Skyttedal (KD).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Varken individen eller samhället tjänar på att människor delas upp i ett ”vi och de”. Jag är övertygad om att Kristdemokraterna och resten av den demokratiska högern kan bättre än att fortsätta vara extremhögerns nyttiga idioter, skriver Evin Incir (S) i en slutreplik till Sara Skyttedal (KD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Sara Skyttedal skriver i en debattartikel i Expressen att man bör släppa taget om identitetspolitik för att kunna bekämpa rasism.

Sara Skyttedal och Kristdemokraterna exponerar återigen sin okunskap om den ojämlikhet och diskriminering som finns. Att ta kampen mot rasism handlar inte om identitetspolitik. Tvärtom är det grundläggande att bekämpa rasismen för att säkerställa ett jämlikt Sverige, där alla medborgare fullt ut kan åtnjuta sina mänskliga fri- och rättigheter. Det är dessutom helt avgörande för att möjliggöra fungerande integration och inkludering av alla som bor sig i Sverige.

Daltar med högerextremism

Förändring kräver ledarskap. För att säkerställa att medborgerliga fri- och rättigheter kan åtnjutas av alla och att vi motverkar utanförskapet krävs ett aktivt inkluderingsarbete som river ner murar för människor - inte bygger nya. Kristdemokraternas, Moderaternas och Liberalernas daltande med högerextremismen är därför kontraproduktivt, rentav samhällsfarligt. 

Varken individen eller samhället tjänar på att människor delas upp i ett ”vi och de”

De högerkonservativa partiernas olika politiska förslag den senaste tiden, som att språktesta tvååringar i eftersatta områden, ADHD-testa femåringar och tvinga nioåringar till ”straffarbete” är häpnadsväckande. 

Det är tydliga exempel på misstänkliggörande och illustrerar dessutom hur barn har blivit till slagträ i debatten, med en agenda vars enda syfte är att nå regeringsmakten, inte bekämpa ojämlikheten. Konsekvensen för vanligt folk och samhället i stort är inget som verkar bekymra det blåbruna blocket.

Extremhögerns nyttiga idioter

Istället för att slänga ifrån sig påståenden som inte stämmer, förvanska fakta och hänfalla till direkta lögner om att jag skulle bedriva identitetspolitik, borde Skyttedal sluta förminska många av våra medborgares verklighet. Det är en verklighet jag själv vuxit upp i.

Varken individen eller samhället tjänar på att människor delas upp i ett ”vi och de”. Jag är övertygad om att Skyttedal, hennes parti och resten av den demokratiska högern kan bättre än att fortsätta vara extremhögerns ”nyttiga idioter”. Dock kräver det en genuin förståelse för människors verklighet och lösningar som verkligen bekämpar ojämlikheterna.

Vårt Sverige kan bättre än att dela upp människor i ”vi och de” – vi kan både bekämpa segregationen och krossa rasismen. 


Av Evin Incir 

Europaparlamentariker (S)