Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vår flyktingpolitik stoppar inte folkmordet på kristna

En kyrka förstörd av Islamiska Staten i Tal Jazeera i norra Syrien.
Foto: AP / TT / NTB Scanpix
Sara Skyttedal (KD).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Kristna deltar i en mässa i Mosul, efter att staden befriats från IS.
Foto: AMMAR SALIH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Generösare migrationspolitik stoppar inte folkmordet på kristna. Det enda sättet att överleva som minoritet i Mellanöstern ska inte vara att flytta till Europa, skriver Sara Skyttedal (KD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | INVANDRING. Samtidigt som kristna folkgrupper håller på att utrotas lägger Sverige stora summor på att hjälpa en bråkdel av världens förföljda genom att lägga fokus och skattemedel på migration. Istället borde vi utöka både vårt militära stöd och bistånd till kristna och andra minoriteter i Mellanöstern samt fortsätta arbetet för att stärka deras möjlighet till självstyre. Vi behöver säkerställa en framtid för fler än de som lyckas ta sig till Sverige.


LÄS MER: Unga afghaner får gräddfil – men kristna som flyr IS får avslag 


Öppen konflikt

Den kristna befolkningen i Mellanöstern har minskat i skrämmande takt. Inom loppet av hundra år har andelen fallit från tjugo procent till i dag under fem procent. En region som tidigare präglades av religiös mångfald har blivit allt mer enhetlig. Samtidigt har det bräckliga samförstånd som tidigare rådde allt mer gnagts ner. Situationen i dag präglas av öppen konflikt.

Islamisterna skulle lyckas

Att ta emot alla Mellanösterns kristna i Europa är uppenbart inte möjligt. En hel kultur skulle dessutom rivas upp med rötterna, och islamisterna skulle i allt väsentligt lyckas med sitt mål att göra Mellanöstern till en uteslutande islamisk region. Ett flertal kristna ledare påpekar också att lösningen inte kan vara att de kristna lämnar Mellanöstern. Vad som behövs är i stället hjälp att överleva på plats. 

Eller som den syriske ärkebiskopen Nicodemus Daoud Sharaf uttryckte mer drastiskt när han fick höra att myndigheter i Australien lade ned miljontals dollar på att rädda utrotningshotade grodor: "Ni har så många rättigheter för djur, men utrotningshotade kristna i Mellanöstern har inga rättigheter alls".

Ohållbar migrationspolitik

En återgång till den ohållbara migrationspolitik som gällde innan 2015 är inte lösningen för att hjälpa Mellanösterns minoriteter. Denna politik förde med sig politiska spänningar, enorma kostnader och förbättrade inte situationen på plats. Migrationskostnaderna togs dessutom från biståndsbudgeten som kunde användas till att hjälpa flyktingar i regionen. Detta var oanständigt. Biståndsmedlen behövdes på plats, speciellt för att ge skydd till minoriteter.


LÄS MER: Löfven, slakta inte biståndsbudgeten 


Stoppa folkmordet på kristna

Först och främst måste vi dock stoppa det pågående folkmordet och fortsätta säkerställa militär kontroll över områden där minoriteter ges en trygg fristad. Det är dags att börja återuppbyggnaden av de ruiner som lämnats av Islamiska staten på Ninevehslätten och erbjuda möjligheter för kristna att återta de områden där man bott i millennier.

Det är dags att börja återuppbyggnaden av de ruiner som lämnats av Islamiska staten.

Tidigare maktlösa

Parallellt borde Sverige verka för att de syriska, assyriska och kaldeiska minoriteterna ska få ett fungerade självstyre i sina hemregioner. Det är viktigt att deras röster inte drunknar i debatten om självständighetsrörelsen för Kurdistan. Genom lokala politiska grupper kan bistånd kanaliseras mer effektivt, och pengarna snabbare nå fram dit de ska. Självstyre blir också en möjlighet för tidigare maktlösa grupper att kunna bygga upp sina hemregioner och planera för en bättre framtid.

Det kan inte fortsätta betraktas som godhet att uppmana människor att lämna sitt hemland så islamisterna kan fullborda sin utrotning.

Hjälp Mellanösterns kristna

För att hjälpa Mellanösterns kristna måste vår politik ändras. Enorma resurser kan inte gå till att ta emot några få här samtidigt som vi glömmer de som valt att stanna för att kämpa för sitt land. Vår solidaritet måste sträcka sig längre än till de som förmår ta sig över tröskeln till svensk mark. Det kan inte fortsätta betraktas som höjden av godhet att uppmana människor att lämna sitt hemland så islamisterna kan fullborda sin utrotning.


Av Sara Skyttedal (KD)

Partistyrelseledamot och kommunalråd Linköping

0