Var går gränsen för flyktingpopulismen?

"Mitt Europa bygger inte murar" sa Stefan Löfven på Medborgarplatsen hösten 2015. Nu är det annat ljud i skällan, menar debattörerna.
Foto: MAJA SUSLIN/TT
Mustafa Panshiri är integrationsföreläsare och författare. Han arbetade tidigare som polis.
Jens Ganman är frilansjournalist och författare.
Debattörerna är aktuella med boken "Det lilla landet som kunde".

Vad händer med folket när en uppfattning ena dagen påstås gränsa till "nazism" och den andra dagen är fullt godtagbar?

Kappvändandet kan utlösa en backlash där verklig extremism frodas, skriver Mustafa Panshiri och Jens Ganman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. "Det är dags att vända kappan efter vinden, så att vi får behålla vår makt", sjöng humorgänget Grotesco om flyktingkrisen 2015.

Många skrattade igenkännande. Vi blev lite generade kollektivt över hur knasigt allt blivit. Eftertankens kranka blekhet och allt det där… Men föreställ dig att du föll i koma den 6 september 2015.

Samma dag hade du hört Stefan Löfvens klassiska: "Mitt Europa bygger inte murar. Vi hjälps åt när nöden är stor" under "Refugees Welcome"-parollen, en regnig eftermiddag på Medborgarplatsen i Stockholm.

Någon månad tidigare hade du hört samme statsminister svara: "Nej, det finns ingen gräns", på frågan om hur många asylsökande Sverige klarar av att ta emot – och något år tidigare hört honom anklaga Moderaternas dåvarande migrationsminister Tobias Billström för att avhumanisera människor på flykt från krig när denne ville ha en diskussion om volymer.

Tobias Billström (M) fick 2013 mycket hård kritik av Löfven när han ville lyfta frågan om flyktingvolymer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

LÄS MER: Tobias Billström: Löfvens flyktingsnack är historieförfalskning 


Planen: Stoppa väljarflykten till SD

Du vaknar ur din långa dvala den 5 maj 2018. Hade du känt igen dig? Hade du trott dina ögon och öron? Nej, knappast. Möjligen hade du trott att du varit med i "Blåsningen".

Att påstå att regeringen och socialdemokratin gjort en 180-graders omsvängning när det gäller asylpolitiken är ingen överdrift och givetvis finns det valtaktiska skäl till detta. Man är piskade att locka tillbaka väljare från SD. Polletten har trillat ner till slut. SD:s 20 procent har inte vuxit upp ur jorden på nåt magiskt vis – det är till största del före detta socialdemokrater (och moderater) och nu måste blödningen stoppas.

Om vi redan nu talar om att flyktingar gör klokast i att "söka sig till andra länder", vilken storslägga kommer att plockas fram under valets slutspurt?

En intressant fråga i sammanhanget blir nu: Var går gränsen? Alltså, inte för hur många flyktingar Sverige kan ta emot för det vet vi numera. 14 000 per år, enligt migrationsminister Heléne Fritzon.

Tonen redan hård – hur låter det närmare valet?

Nej, frågan är: Var går gränsen för den politiska populismen hos framför allt S och M?

Om vi redan nu – fyra månader – innan valet talar om "att Sverige tagit emot för många flyktingar" och att flyktingar gör klokast i att "söka sig till andra länder". Vilken storslägga kommer att plockas fram under valets slutspurt?


LÄS MER: Panshiri och Ganman: Vad gör vi med dem som inte vill integreras? 


Och hur reagerar ett folk, kollektivt, om det på så kort tid tvingas processa sådana moraliska och intellektuella lappkast?

Hur utvecklas debatten på sikt om en uppfattning ena dagen gränsar till "nazism" och den andra är fullt godtagbar? Risken finns att förtroendet för våra folkvalda devalveras avsevärt när debatten kring den misslyckade integrationen tillåts skifta färg lika snabbt som en kameleont.

De är själva en del av populismen de varnar för

Än värre blir det när det politiska etablissemanget förväntar sig att medborgarna ska svälja omsvängningarna snabbt och utan att trilskas. Då kommer vi att få en backlash där verklig extremism frodas och riskerar att få en djup, folklig förankring.

Både högern och vänstern varnar i dessa dagar för populism, men de förefaller inte märka att de själva numera verkar i just den fåran.


Av Mustafa Panshiri 

Författare och integrationsföreläsare, fd polis

Jens Ganman

Frilansjournalist och författare


Debattörerna är aktuella med boken "Det lilla landet som kunde”