Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vår egen djurindustri hotar också folkhälsan

EU borde sluta subventionera den storskaliga och ohållbara köttindustrin, skriver Malin Björk.Foto: Martina Huber
Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.Foto: OLLE SPORRONG

Kina måste stänga sina djurmarknader, och det är dags att sluta äta fladdermöss och myrkottar, menar Fredrick Federley (C). 

Vi borde börja med att gräva där vi står och se över EU:s egen jordbrukspolitik, skriver Malin Björk (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Fredrick Federley kräver att Kinas djurmarknader stänger för gott, i kölvattnet av coronakrisen. Han har rätt i att de trånga djurmarknaderna är farliga ur smittspridningssynpunkt och att villkoren för djuren inte sällan är fruktansvärda. 

Ändå missar han en av de viktigaste faktorerna bakom spridningen av globala virussjukdomar: den västerländska, storskaliga köttindustrikulturen. I Kina och de flesta andra länderna i Ostasien har det traditionellt ätits väldigt lite kött och hållits ganska få djur för köttproduktion. Men i takt med att Kina industrialiserats och öppnats för världsmarknaden och västerlandet blivit en livsstilsförebild har köttkonsumtionen ökat enormt. Sedan början av 1980-talet har köttätandet per person i Kina nästan femdubblats. Ändå är det fortfarande bara drygt hälften av vad det är per person i USA.

Enorma djurbestånd riskerar nya pandemier

Förutom att vara ett allvarligt hot mot klimatet hotar den här utvecklingen också folkhälsan. Som många forskare, nu senast professorn i infektionssjukdomar Björn Olsen, konstaterat i medierna är den globala ökningen av köttkonsumtionen, och de enorma djurbestånd som blir följden av den, en viktig grogrund för pandemier som coronaviruset. 

Fredrick Federleys debattartikel om djurmarknaderna i Kina har väckt enormt engagemang.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Att djuren dessutom ofta pumpas fulla med antibiotika för att stå emot olika smittor utgör en stor risk för vad som kan bli nästa globala kris: en omfattande antibiotikaresistens som gör att vi inte längre kan bota bakterieburna sjukdomar. 

EU:s absurda köttsubventioner

Det är därför vi måste sätta stopp för absurda företeelser som att EU årligen subventionerar sin köttindustri med miljardbelopp – vilket så klart även påverkar den globala marknaden – och att svensk lantbruksindustri ligger på för ett avtal om att få exportera griskött till Kina.

Jag välkomnar att Federley står upp för djurvälfärden i Kina, men jag förväntar mig också att han gräver där han står. Det är inte bara myrkottar som hotar folkhälsan. Också EU:s klimatskadliga jordbrukspolitik behöver göras om i grunden så att den slutar subventionera den storskaliga och ohållbara köttindustrin. Men på den punkten har Federley hittills tyvärr inte visat någon tillräcklig vilja att verka för förändring.

 

Av Malin Björk (V)

EU-parlamentariker