Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

MP:s drivkraft är inte att straffa arbetarklassen

Solidaritet tycks för högern handla om att gynna flygbolag och bilindustrin, skriver Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström.
Rebecca Weidmo Uvells text om Miljöpartiet blev förra veckans mest lästa för Expressen Debatt.

Rebecca Weidmo Uvell borde läsa på om sambandet mellan utsläpp och inkomst.

Det krävs en särskild typ av arrogans för att kalla Miljöpartiet "elitistiskt", skriver Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | MILJÖPARTIET. Rebecca Weidmo Uvell påstår att klimatpolitik bara är till för "de som redan har allt". Samtidigt tvingar klimatförändringarna i dag fler människor på flykt än vad konflikter gör. Över 200 miljoner människor beräknas leva som klimatflyktingar 2050. Och rika länder står för den största klimatförstörelsen: Det skulle krävas fyra jordklot om alla levde som i Sverige. Så, att påstå att klimatpolitik som faktiskt gör skillnad bara gynnar privilegierade är ett oförskämt hån mot världens fattiga. 

 

LÄS MER: Partiet för proppmätta – de som redan har allt 

 

Miljöpartiet har drivit igenom den största klimat- och biståndsbudgeten i Sveriges historia. FN:s generalsekreterare anser att vårt land har den bästa klimatpolitiken i världen. Fram tills nyligen beskattades alla färdmedel utom flyget, trots att flyget är den största klimatboven av dem alla. Men, nu finns det en flygskatt på plats med syftet att sänka det ständigt ökande flygandet. 

Miljöskatter omfördelar och gynnar låginkomsttagare

Att klimatpolitik missgynnar låginkomsttagare är en vanlig missuppfattning. Men Weidmo Uvell hade inte behövt läsa på särskilt mycket för att hitta att det finns ett starkt samband mellan utsläpp och inkomst – ju mer du tjänar desto mer släpper du ut. Klimatpolitik och miljöskatter är därför i princip alltid i sig omfördelande; rika betalar mer och pengarna går till satsningar som gynnar låginkomsttagare. 

 

LÄS MER: MP vill att din skatt går till hipsters och latmaskar 

 

Medan övriga svenska partier slavar under senaste opinionsmätningen står vi fast beslutna om att driva den typen av politik som tar ansvar för planeten vi delar, världens fattiga och för framtida generationer. Miljöpartiet går inte till val på att höja flygskatten, införa antibiotikaskatt eller skatt på engångsförpackningar för att missgynna den svenska arbetarklassen. Vi går till val med radikal klimatpolitik för att vi vet hur viktigt det är för de fattigaste att vi motarbetar klimatförändringarna.

Svenska folket vill behålla flygskatten

Högern däremot, de gynnar alltid de rika hellre än de fattiga. Moderaterna vill kapa var tredje krona från klimatbudgeten, skrota flygskatten och sätter glatt de rika dieselbilsägarna i innerstan framför våra barns hälsa. Till och med Centern, högerns "gröna röst",  lovar att skrota den, trots att majoriteten av svenskar vill behålla flygskatten. Solidaritet för högern verkar vara att gagna flygjättarna och bilföretagen snarare än vår framtid på jorden. Solidaritet för oss är att på allvar ta ansvar för världens fattigaste, för planeten vi delar och för de som ska leva på den efter oss. 

Det krävs en alldeles särskild typ av arrogans för att kalla den ambitionen för "elitistisk", Rebecca Weidmo Uvell. 

 

Av Hanna Lidström

Språkrör Grön ungdom

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!