Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vår budget blev starten för en välfärd att lita på

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver om sitt nyårslöfte till väljarna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff angående regeringsbildningen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det mödosamma arbetet med att återskapa en välfärd som folk kan lita på har äntligen påbörjats. 

Vi har lovat att städa upp efter Stefan Löfven, skriver Ebba Busch Thor (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. 2018 går till historien som ett märkligt år i politiken.

Under våren stod slutstriden i riksdagen om en av de största välfärdsfrågorna under mandatperioden, nämligen huruvida Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle lyckas stänga butiken för så kallat vinstdrivna skolor, förskolor och äldreboenden.

Det var inte så lite som låg i potten. Förslaget berörde 340 000 elever, 18 000 äldre i trygghetsboende och 250 000 välfärdsarbetare.

Struntade i kritiken

Regeringen, som i åratal klagat över bristen på politisk kompromissvilja, valde att inte beakta något av den kritik som levererades av allianspartierna, av de otaliga remissinstanserna, av den egna utredningens experter, av Lagrådet och även av de egna partikamraterna ute i kommunerna som mycket väl visste hur omöjligt förslaget var.

Till slut fälldes förslaget av riksdagens majoritet. Men vid det laget hade regeringen lagt ner åratal av energi, personalresurser, skattepengar och politiskt kapital på att driva en fråga som aldrig hade några utsikter att passera riksdagen. Och under tiden växte både vårdköerna och tidspressen för byggandet av de nya äldreboenden som landet så desperat behöver.

Städa upp i sjukvårdsröran

Oförmågan att hantera sjukvårdens och äldreomsorgens problem bäddade för det val som väljarna gjorde i september. Kristdemokraterna, som dödförklarats om och om igen av både motståndare och experter, gick till val på att städa upp i sjukvårdsröran.

 

LÄS MER: Extraval behövs för att straffa Annie Lööfs trixande

 

Att flytta ansvaret för vården från de av tiden frånsprungna landstingen till staten, så som bland andra Norge gjort med stor framgång. Vi lovade att städa upp efter Stefan Löfven, precis som vi tidigare städat upp efter Göran Persson. Väljare hörde, och röstade. Kristdemokraterna gick framåt i valet.

Socialdemokraterna backade stort i de flesta landsting och regioner. I Blekinge, Dalarna, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Norrbotten, Skåne, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Örebro och Östergötland.

Startskott för en ny kamp

Men valet blev inte en slutpunkt, utan ett startskott för nästa kamp. I över hundra dagar har Sverige varit utan en riktig regering.

Vi kristdemokrater presenterade, tillsammans med Moderaterna, en ekonomisk politik för 2019 som vann riksdagens gillande. Därmed har det mödosamma arbetet med att återskapa en välfärd som folk kan lita på äntligen påbörjats.

Men trots att vi lyckades få bort regeringen Löfven, få igenom vår talmanskandidat och en borgerlig budget har vi inte lyckats bilda en regering. Det beklagar jag djupt.

Vårt nyårslöfte

Min förhoppning inför 2019 är att Sveriges ledarlösa tillstånd ska ta slut, att vi ska kunna bilda regering och ta tag i de ringlande vårdköerna, den bristfälliga integrationen, jämställdhetsproblemen, det väpnade våldet på våra gator och den tuffa situationen i landets kommuner.

Mitt nyårslöfte till väljarna är att göra allt jag kan för att Sverige ska få en regering som fortsätter det arbete som påbörjades i och med att vårt budgetförslag godkändes av riksdagen. Politikens handlingsförlamning har varat länge nog.

Med det vill jag önska er alla ett gott nytt år!

Av Ebba Busch Thor

Partiledare för Kristdemokraterna

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!