Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var är självkritiken, Ebba Busch Thor?

Även vi är oroade över den ojämlika vården. Men vi har andra lösningar än KD, skrriver Karin Rågsjö (V) och Jonas Lindberg (V).

Ebba Busch Thors inlägg om den eftersatta förlossningsvården blir extra intressant sett utifrån att det är KD som haft ansvar för vården i Stockholm.

Var finns självkritiken, undrar Karin Rågsjö (V) och Jonas Lindberg (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SJUKVÅRD. Det är bra att Ebba Busch Thor lyfter den eftersatta förlossningsvården. Vänsterpartiet såg tidigt behoven och specifikt de allvarliga förlossningsskadorna som drabbar kvinnor på grund av den bristande vården. Under den förra mandatperioden förhandlade Vänsterpartiet in sammanlagt en miljard kronor på förstärkt förlossningsvård i budgetförhandlingarna med regeringen. 

Under fjolåret kunde vi se en vikande kurva för förlossningsskadorna. De satsningar som Vänsterpartiet låg bakom spelade roll. Men mycket mer behöver göras och vi kan fortfarande se stora regionala skillnader.

Därmed blir artikeln extra intressant

Den andel kvinnor som fått tredje eller fjärde gradens bristning vid vaginal icke instrumentell förlossning under perioden juli till september under fjolåret låg över hela landet på 1,8 procent. Västerbotten och Region Stockholm låg högst på 3,1 procent respektive 2,5 procent. 

 

LÄS MER: Jag älskar mina barn – men jag vill inte vara mamma

 

Därmed blir artikeln från Ebba Busch Thor extra intressant. Det är nämligen KD som haft ansvar för förlossningsvården i Region Stockholm. Men det finns ingen självkritik i Ebba Busch Thors artikel. Vänsterpartiets budgetsatsningar var förmodligen välkomna i Region Stockholm där förlossningskrisen länge varit akut efter att privata BB Sophia stängde 2016. BB Sophia är ett avskräckande exempel på ett av alliansens privatiseringsexperiment i Stockholm. Förlossningsvården i huvudstaden lider fortfarande av platsbrist efter det misslyckandet. 

Vi har andra lösningar än ett förstatligande 

KD har en huvudlösning för att göra sjukvården mer jämlik över hela landet; förstatliga. Även vi är oroade över den ojämlika vården, geografiskt och klassmässigt. Men vi har andra lösningar än ett förstatligande av vården. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning om vårdkonsumtionen i landstingen med syftet att kunna skapa en mer träffsäker ekonomisk styrning. Vården kommer exempelvis alltid att vara mer kostnadskrävande i glesbygden på grund av den rådande demografin. 

Ebba Busch Thor nämner inte heller vilka satsningar som behöver göras på personalen. Men om vården ska bli bättre är personalen helt avgörande. Vi anser att det behövs rejäla satsningar, framförallt på barnmorskorna. Bra löner och förkortad arbetstid kommer göra det lättare att anställa barnmorskor i hela landet. 

Vill se nationella riktlinjer 

Nationellt driver vi att det fastställs ett mål för den svenska förlossningsvården om att ha en barnmorska per aktiv förlossning. Vänsterpartiet vill se nationella riktlinjer som tryggar förlossningsvården för alla födande.

 

LÄS MER: Kvinnor lider – förstatliga svensk förlossningsvård

 

Det behövs även en förlossningsvård där barnmorskor slipper stressa och där kvinnor som ska förlösas kan känna sig helt trygga med att de ska få den absolut bästa förlossning som kan ges. Om vi ska nå det målet måste satsningar på hälso- och sjukvården gå före skattesänkningar. Då kan inte privata vinstdrivande företag ges utrymme att ha vinsten i fokus. Då kommer det att komma nya BB-Sophia, om och om igen. 

Vi tror att det krävs mer politiskt ansvarstagande i förlossningsvården än marknadstänk, och dimridåer som ett förstatligande i praktiken är.

 

Av Karin Rågsjö (V)

Vårdpolitisk talesperson i riksdagen

Jonas Lindberg (V)

Vårdpolitisk Talesperson i Stockholms Regionen