Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var är omtanken om oss som flyttat till Thailand?

Många svenska pensionärer flyttar till Thailand på ålderns höst. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lars Olof Fagerström är sekreterare i SAMS, Samorganisationen för svenskföreningar i Thailand.

Tusentals pensionärer flyttar till solen på ålderns höst – men tvingas leva utan sjukförsäkring. 

Varför får inte vi något för de skattepengar vi betalar till Sverige? undrar debattörerna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PENSION. Socialdemokratiska företrädare för regeringen, landsting och regioner har presenterat satsningar på sjukvården som Socialdemokraterna vill göra. Vid samma tillfälle gjordes ett positivt bindande uttalande som väcker stora förhoppningar hos en bortglömd grupp – pensionärer bosatta utanför EU. Uttalandet lyder: ”Oavsett var du bor ska du få den vård du behöver när du behöver det.” 

Ett liknande uttalande har socialminister Annika Strandhäll gjort tidigare och upprepningen när höstens val närmar sig ger tyngd åt löftet. Ett löfte som den bortglömda gruppen pensionärer bosatta utanför EU/EES-området hälsar med glädje. För orden bör rimligen omfatta alla svenskar.

 

LÄS MER: Livet i solen kan bli en mardröm 

 

Lovvärt engagemang 

EU har signalerat att de svenska utbetalningarna av garantipensioner, till pensionärer bosatta i andra länder inom EU, inte är förenliga med EU:s regelverk. Regeringen söker då gå andra vägar för att skydda dessa pensionärer. Det är bra att regeringen bryr sig om de garantipensionärer som bor utanför Sverige men inom EU. Det stora engagemanget för situationen efter Brexit, för alla svenskar bosatta i Storbritannien, är också mycket lovvärt. En konvention med Storbritannien kanske kan förväntas täcka mer än akut sjukvård?

Var är hänsynen?

Utifrån det debattklimat som nu råder i Sverige är frågan om gömda flyktingars fria sjukvård klart hetare. Vi anser att det också är bra att man visar humanitär hänsyn och låter de som olagligt vistas i Sverige få kostnadsfri sjukvård. Men var är hänsynen för de pensionärer som bor utanför EU? 

Inte sällan beror det på att man mår bättre i ett varmt klimat, vilket särskilt gäller vissa sjukdomsdiagnoser.

Är du bosatt utanför EU/EES-området betalar du skatt på pensionen till Sverige. Men du får i princip inget för pengarna. En inte oväsentlig andel av de personer, som vi syftar på ovan, är pensionärer som bosatt sig, eller vistas längre tid, i varmare – och ofta billigare – länder. Inte sällan beror det på att man mår bättre i ett varmt klimat, vilket särskilt gäller vissa sjukdomsdiagnoser. Ett annat vanligt skäl är att man har en låg pension och har svårt att klara sig på den i Sverige.

Svenskar dör varje år

Vi tar Thailand som exempel. Två tredjedelar av alla svenska pensionärer i Thailand saknar helt sjukvårdsförsäkring. Det visar en undersökning gjord av SAMS (Samorganisationen för svenskföreningar i Thailand). Svenska ambassaden i Bangkok lämnar uppgiften att cirka 150 svenskar dör varje år i Thailand och att de flesta av dessa personer saknar sjukförsäkring. Det beror i första hand på att försäkringarna är dyra, dyrare ju äldre man blir – då samtidigt behovet av dem blir större och större. Många pensionärer har också redan en sjukdom/diagnos, som gör att inget bolag vill försäkra dem. 

Hade de bott kvar i Sverige hade de både fått hjälp av den svenska sjukförsäkringen och den svenska sjukvården – till en betydligt högre kostnad för svenska trygghetssystem än om de med betalning från Sverige vårdades vid ett sjukhus i Thailand.

 

LÄS MER: Nu blir helt vanliga pensionärer hemlösa

 

Oöverstigliga kostnader

Det är oftast inte ett alternativ att, som bosatt i ett land utanför EU/EES, lämna sin familj och resa till Sverige och det landsting man senast bodde i, för att få subventionerad planerad vård. Kostnader för flygbiljett, boende och långa väntetider är ofta oöverstigliga hinder. Och när det gäller akut vård är en resa till Sverige naturligtvis otänkbar.

Varför kan inte de förhållandevis få personer detta handlar om få en anständig behandling och få något för de skattepengar man betalar till Sverige varje år? I första hand en sjukvårdsförsäkring av något slag, till exempel en utvecklad version av den lösning Norge har.

 

Av Bo Jonsson

Ordförande, SAMS (Samorganisationen för svenskföreningar i Thailand för Ja till sjukvårdsförsäkring)

Lars Olof Fagerström

Sekreterare, SAMS