Var är förbudet mot rysk fossilgas, Farmanbar?

Det är skamligt att fortsätta låta krigsgas flöda in i Sverige mer än sex månader efter att invasionen började, skriver Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / TT
Energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Foto: OLLE SPORRONG

Varje kubik gas som importeras bidrar till att finansiera Putins invasionskrig. Detta vet regeringen mycket väl, men ett stopp för den ryska fossilgasen lyser med sin frånvaro. Det är skamligt, skriver Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Jag kan förstå att folk blir förbannade”, sa energiminister Khashayar Farmanbar när TV4 konfronterade honom med nyheten att finska statsägda Gasum smyger in rysk fossilgas till Sverige. Det var en månad sedan, och det har nu gått över ett halvår sedan Putin inledde sin invasion av Ukraina. 

Men det är mer än folks ilska som står på spel. Människor dör, familjer slits isär och hundratusentals har tvingats fly undan ett invasionskrig där varje droppe olja och varje kubik gas som importeras från Putins kompanjoner finansierar fortsatt aggression.

Sitter på händerna

Trots det, och trots att regeringen har ett tydligt mandat både från riksdagen och svenska folket att klippa banden till den ryska fossilindustrin helt, sitter ministern på händerna och tillåter att rysk fossilgas fortsatt flödar in i Sverige.

Farmanbar en nyckelroll, men han har varit förvånansvärt tyst kring initiativ för att få denna oerhört osmakliga import att upphöra

Finska statsägda Gasum har sedan invasionen den 24 februari med regelbundenhet importerat gas från det oligarkägda Novatek i ryska Vysotsk till Nynäshamn. Ibland helt ogenerat genom att fraktas från gasterminalen i Ryssland till gasterminalen i Sverige och nu, på senare tid via ett mer intrikat upplägg där gasen först lastas om till andra fartyg till havs. 

Gasums kunder i Sverige innefattar bland annat Circle K-stationer, Viking Line-färjor och industrier som petroleumbolaget Nynas AB. En av dessa fartygslaster med rysk gas från Vysotsk uppskattas vara värd över en kvarts miljard kronor, vilket motsvarar nästan 4 st av de avancerade Kalibr-missilerna eller omkring 80 st av de äldre Tochka-U-missilerna, vapensystem som båda används av Ryssland i Ukraina.

Detta vet regeringen mycket väl, och Farmanbar har sagt sig vilja att ingen rysk energi ska användas i Sverige överhuvudtaget, men ett stopp för den ryska fossilgasen lyser fortfarande med sin frånvaro. I energipolitiken görs i stället smutsig fossil energi billigare genom subventioner som upprätthåller det fossilberoende vi måste bort ifrån. 

Energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Finns bara en väg framåt

Det finns bara en väg framåt för att komma ur den här energikrisen och motarbeta framtida energikriser, och det är att kraftigt reducera vår energi- och resursanvändning. De statliga stöden måste begränsas till de som verkligen behöver dessa och i övrigt gå till att hjälpa människor och företag att minska sin energianvändning. Det är det enda sättet att på riktigt och långsiktigt minska våra energikostnader och strypa miljardrullningen till Putins krigsmaskineri. 

Breda stöd som enbart leder till att kortsiktigt minska energikostnaden är en björntjänst som trycker upp efterfrågan och marginalerna för fossilbolagen, även de ryska, och varje krona som vi skickar till Ryssland stärker krigsmaskineriet och försätter Ukraina och Europa i en allt svårare situation.

Inför totalstopp – redan i morgon

Regeringen har allt de behöver för att sätta stopp för Sveriges finansiering av Putins invasionskrig och som energiminister har Khashayar Farmanbar en nyckelroll, men han har varit förvånansvärt tyst kring initiativ för att få denna oerhört osmakliga import att upphöra. Linjen har i stället varit att vänta på att EU ska agera. Men att skjuta över ansvaret på Bryssel och inte förbjuda importen när man kan, är både fel och fegt.

Redan i morgon kan och måste regeringen införa ett totalstopp för ALL rysk fossil energi. Det är skamligt att fortsätta låta krigsgas flöda in i Sverige mer än sex månader efter att invasionen började. Att ministern förstår att folk blir förbannade hjälper varken Ukraina, Sverige eller Europa.


Av Erika Bjureby

Chef för Greenpeace i Sverige

Gorbatjov: ”Putin kommer inte att lyckas”