Carola Lemne, vd för Svenskt näringsliv, efterfrågar en plan från regeringen för fler jobb. Foto: Sven Lindwall/Sören Andersson
Carola Lemne, vd för Svenskt näringsliv, efterfrågar en plan från regeringen för fler jobb. Foto: Sven Lindwall/Sören Andersson

Var är din plan för fler jobb, Stefan Löfven?

Publicerad

Stefan Löfven, om du verkligen vill att alla ska vara med på arbetsmarknaden som måste du öppna upp för fler enkla jobb.

Det är dags att leva upp till vallöftet att all politik ska prövas mot om den leder till fler jobb, skriver Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag ska Stefan Löfven tala vid Socialdemokraternas dag i Almedalen. Om han menar allvar med sitt löfte om EU:s lägsta arbetslöshet är det hög tid att presentera en realistisk politik för fler jobb.

Regeringen har lovat att Sverige ska ha lägst arbetslöshet av alla EU-länder redan om fem år. Det är ett ambitiöst och bra mål. Det finns bara en väg dit: bättre förutsättningar för jobbskapare.

Men under sin första tid vid makten har regeringen levererat en rad jobbfientliga förslag som gör det dyrare att anställa och driva företag. Det är inte en politik för fler i arbete. Tvärtom.

 

Resultatet blir tiotusentals färre varaktiga jobb – trots att regeringen rimligen inser att jobben måste bli hundratusentals fler om Sverige ska nå målet. Därför borde Stefan Löfven ta tillfället i akt och presentera en realistisk plan för hur jobben ska bli fler.

Ett första steg vore att börja leva upp till vallöftet att all politik ska prövas mot om den leder till fler jobb. Det löftet förefaller ha fallit i glömska redan under valnatten.

Att många människor är utan arbete beror inte på att de saknar vilja eller förmåga att jobba. För de flesta är orsaken i stället att de inte har utbildning eller erfarenheter som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det beror i sin tur på att vi har brist på enkla jobb som många kan göra.

Om Sverige hade lika många sådana jobb som EU-snittet skulle ungefär 200 000 fler ha arbete. Idag står de utanför arbetsmarknaden. Och ju längre tid man står utanför, desto svårare får man att få det där viktiga första jobbet som ger fotfäste på arbetsmarknaden.

Nu invänder vissa att Sverige ska sträva efter att klara den globala konkurrensen genom fler avancerade jobb som kräver kunskap och erfarenhet. Och självklart måste vi satsa på utbildning och forskning för att vara med i täten av den tekniska utvecklingen. Men vi måste samtidigt skapa fler enkla jobb. För att citera en känd socialdemokratisk paroll: ”Alla ska med. Så enkelt är det”.

Om Stefan Löfven vill att alla ska kunna vara med på arbetsmarknaden så måste han öppna upp för fler enkla jobb.

 

Att de enkla jobben blivit så få beror inte på att de inte behövs. Det är för att de blivit alltför dyra. För privatpersoner är ofta alternativet att göra jobbet själv – eller så blir det inte alls gjort. För företagen gör höga arbetskraftskostnader att de måste ta bort allt som inte är högproduktivt. Vi ser resultatet bland annat när vi handlar. Det är svårt att hitta någon att fråga om råd – och när vi ska betala gör vi det allt oftare i självbetjäningskassor.

Det finns en stor potential för fler ”vardagsjobb”, jobb som underlättar vardagen, både för privatpersoner och företag. För många skulle ett sådant vardagsjobb kunna bli första jobbet och ge erfarenheter och kunskaper som leder till mer kvalificerade jobb.

Så, Stefan Löfven, berätta i dag att regeringen nu ska sätta jobbskaparna i fokus och göra det lättare både att anställa och att få ett jobb. Då tar du samtidigt det första riktiga steget mot EU:s lägsta arbetslöshet.

 

Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag