Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var är de unga raket-
skjutarnas föräldrar?

Torkild Strandberg (L).
Foto: Jash Doweyko-Jurkowski.

Det är som om vi glömt bort att de unga som nu springer runt och skjuter raketer nattetid faktiskt har föräldrar som borde kliva fram och ta sitt föräldraansvar, skriver kommunpolitikern Torkild Strandberg (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det har varit en orolig jul- och nyårshelg i Sverige. På flera håll i landet har byggnader och personer blivit beskjutna med smällare och raketer. Skadegörelsen är stor. I Växjö har en skola brunnit ner efter att ungdomar avlossat raketer från dess tak. På Möllevången i Malmö utspelades kaotiska nyårsscener när fyrverkeripjäser avlossades mitt i en folkmassa. I Landskrona, min hemstad, har skolor blivit utsatta för raketbeskjutning. Rutor har krossats och klassrum rökskadats. När räddningstjänsten försökt ta sig till bränderna har de blivit beskjutna med raketer.

Detta är helt oacceptabelt. I Landskrona råder förbud mot raketer och smällare. Årets alla dagar och dygnets alla timmar. Med ett litet undantag: några enstaka timmar under kvällen på nyårsafton.

Trots detta förbud smälls det under ett stort antal dagar nu under vintern. Barn och djur skräms. Hårt arbetande räddningspersonal beskjuts när de arbetar för allas vår säkerhet. Fyrverkeripjäser avlossas mot skolor med uppenbar risk för att dessa bränns ner.

Så här kan vi inte ha det.

 

Varje år lägger vi ner stora resurser på att förhindra att något riktigt allvarligt sker: bevakning, preventivt arbete på skolorna, tillsyn, extra fältgruppsinsatser – listan kan göras lång. Detta är skattepengar som hade kunnat läggas på betydligt trevligare saker. Att i stället lägga mer och mer pengar, år efter år, på att hantera smällare och fyrverkerier under en tid då de inte ens är tillåtna – det är befängt. Det förbud som gäller i vår stad måste upprätthållas och kommuner som ännu inte har förbud borde se till att införa det. Men ett förbud hjälper knappast om det inte kan backas upp.

Att våldsverkare förstör egendom och beskjuter räddningspersonal illustrerar en verklighet där polisen tappat kontrollen. Att polisen saknar resurser att skydda räddningstjänstens personal när de utsätts för raketbeskjutning är absurt.

Här är statens abdikation särskilt tydlig. Om ingen förändring sker måste de kommuner som så önskar ges utökade möjligheter att själva styra brottsbekämpningen. I väntan på en eventuell reform som tillåter kommunala poliser måste staten skjuta till tillräckliga resurser och bygga en polisorganisation som kan återetablera tryggheten.

 

Efter dessa händelser måste man också ställa sig frågan: Var finns ni föräldrar, som har barn och unga som kvälls- och nattetid beskjuter hårt arbetande livräddare? Var finns ni när era ungdomar försöker elda upp de skolor i vilka era söner och döttrar, för skattebetalarnas pengar, lär sig läsa, skriva och räkna för att kunna möta framtiden på ett bra sätt. Var finns ni då? Vilket ansvar tar ni? Ingen, inte en enda en, har lovat att det ska vara enkelt eller konfliktfritt att uppfostra nästa generation. Men det ingår i uppdraget att vara förälder. Även i nyårstider. Det är som om vi glömt bort att de unga som nu springer runt och skjuter raketer nattetid, faktiskt har föräldrar som borde kliva fram och ta sitt föräldraansvar, och när det brister bära konsekvenserna av detta.

Att staten och föräldraskapet misslyckas i sina uppdrag är beklagligt. Men jag vill vara tydlig: Då får vi sätta till andra verktyg. Från Landskrona kommuns sida kommer vi att se över vilka åtgärder vi kan ta till för att komma till rätta med problemet. Vi kommer aldrig att acceptera att oskyldiga drabbas för att ligister tillåter sig att vandalisera vår stad.

 

Torkild Strandberg

Kommunstyrelsens Ordförande Landskrona (L)