Marwa Karim. Foto: PrivatMarwa Karim. Foto: Privat
Marwa Karim. Foto: Privat
Flera kända byggnader runt om i världen har under helgen lysts upp av den franska flaggans färger. Här Operahuset i Sydney. Foto: Tasso TaraboulsiFlera kända byggnader runt om i världen har under helgen lysts upp av den franska flaggans färger. Här Operahuset i Sydney. Foto: Tasso Taraboulsi

Flera kända byggnader runt om i världen har under helgen lysts upp av den franska flaggans färger. Här Operahuset i Sydney.

 Foto: Tasso Taraboulsi

Var är de libanesiska färgerna på era bilder?

Publicerad

Nej. Jag tänker inte byta min profilbild till den franska flaggan. Jag tänker inte heller skriva "Je suis Paris".

Förstå mig rätt, jag sörjer och det som har hänt är fruktansvärt – men det här är inte det enda som händer i vår sjuka värld just nu, skriver Marwa Karim.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Krigen i Syrien, Palestina, Afghanistan, Turkiet, Kongo, Burundi, Somalia, Nigeria, Beirut, och Irak har pågått i flera år. Beirut har, precis som Paris, utsatts för samma slags attentat med, enligt rapporter, 50-100 oskyldigt döda. Men nästan ingen av de som har engagerat sig och bytt profilbild och skrivt "Je suis Paris" nu, har tidigare skrivit eller visat stöd för Syrien, Palestina, Afghanistan, Turkiet, Kongo, Burundi, Somalia, Nigeria, Beirut, eller Irak

Vart är ni när resten av världen går under? Varför ska ni helt plötsligt börja engagera er nu när Paris är måltavlan – när jag och mina andra syskon var tvungna, och fortfarande är tvungna, att fly från vårt hemland som knappt finns kvar. Jag säger inte att vi INTE ska sörja för Paris, för det tycker jag att vi ska, med respekt för de drabbade och deras familjer. Jag säger inte heller att ni INTE får byta profilbilder, jag vill bara säga att vi människor gör skillnad genom vårt engagemang som vi utvecklar tillsammans.

Anledning till varför jag inte tänker byta profilbild är som sagt för att den hemska terrorn i Paris inte är det enda som händer i vår värld dessa dagar. I andra delar av världen får människor stå ut med liknande attentat varje dag – inte bara en kväll. Jag skulle därför vilja att ert engagemang borde sträcka sig längre än vad vi sett på Facebook de senaste dagarna.

 

Och ännu en gång får JAG skulden. Jag får från vissa håll skulden för det som har hänt i Paris. Terrordåd lockar rasister till att skriva rubriker där vi "muslimer" beskylls som kollektiv. För vi alla vet att enligt dem så är det bara rasifierade som kan vara terrorister och aldrig vita personer. Vi märkte det till exempel i samband med terrordådet i Oslo och på Utöya, då vissa personer var snabba med spekulera kring att muslimer låg bakom dådet. Men när de senare stod klart att det var en vit man vid namn Anders Behring Breivik så gömde sig dessa personer och blev tysta.

Så ja, jag sörjer för Paris, men jag sörjer också för Syrien, Palestina, Afghanistan, Turkiet, Kongo, Burundi, Beirut, och Irak. Och det som gör mig mest förbannad är när våra politiker inte tar ansvar för att faktiskt stoppa de krig som folk flyr ifrån, utan hellre stoppar människor som på något sätt försöker söka trygghet i Europa. Det är inte att hjälpa människor och vi kan inte heller sitta hemma och sörja. Vi måste börja engagera oss, börja agera och samarbeta och verkligen sätta ner foten på rätt sätt för att det här inte ska få fortsätta. För det här terrordådet som hände i Paris nu, det är samma slags terror som de här "flyktingarna" flyr ifrån. Kom ihåg det.

 

För att kunna ändra på det här och för att vi tillsammans ska stå enade mot det fruktansvärda hatet som sprids i vår värld, så krävs det att vi är fler i rörelsen, fler som organiserar oss mot hatet. Ju fler vi är desto bättre kommer det gå för oss alla. Det är väldigt viktigt att både du, jag och vår omgivning börjar engagera oss redan i dag. För tillsammans, organiserat, kan vi förändra och göra skillnad. Inte när vi byter profilbild och skriver "Je suis Paris".

Så i stället för att byta min profilbild på Facebook som så många andra så ställer jag mig i stället bakom budskapet "Je suis humanity".

 

Marwa Karim

Föreläsare, bloggare och bland annat Årets svenska ungdomshjälte 2014

En version av den här artikeln har tidigare publicerats på Marwa Karims blogg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag