Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterstriden som avgör presidentvalet

Nicolas Sarkozy.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jean-Luc Mélenchon.
Foto: Foto: Christophe Ena

Framtidstron saknas hos unga franska väljare, köpkraften har sjunkit och Frankrike har tappat en stjärna bland de internationella kreditgivarna. Sarkozys reformer har drivits igenom till ett högt politiskt pris och den europeiska krisens verkningar har hindrat eventuella positiva effekter. Presidentens önskan om ett Frankrike som stod starkare i Europa har bara infriats genom hans och Angela Merkels ledarskap i euro-krisen, men just det har inte gett Sarkozy några pluspoäng bland de franska väljarna. Inför presidentvalet borde socialistpartiets kandidat Francois Hollande ligga bra till. Men det är tio kandidater som ställer upp i första omgången av det franska residentvalet den 22 april. Bakom Sarkozy och Hollande är det centermannen Francois Bayrou, Nationella Frontens Marine le Pen och vänster­alliansens Jean-Luc Mélenchon som kämpar om den åtråvärda tredjeplatsen i första valomgången. Just nu är det klar fördel Mélenchon.

När Nicolas Sarkozy tillträdde som president 2007 ville han bryta med Chiracåren, både politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Presidentvalet 2007 blev också det första på 25 år där valdeltagandet steg och en ny två-partimodell i fransk politik steg fram. Tilläggas kan att Front National år 2007 gjorde sitt sämsta presidentval någonsin och sitt sämsta parlamentsval sedan 1981. Inför årets presidentval hade Marine le Pen t ill  o ch  m ed  svårt att få ihop det antal namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp som presidentkandidat.


Francois Hollande.
Foto: Foto: Charles Platiau

Men Sarkozys så kallade rupture (brott) kom av sig. Trots alla politiska förutsättningar för kraftfulla reformer i marknadsliberal anda men med betoning på säkerhet och hårda tag mot brottslighet, så har Sarkozy inte förmått att skapa framtidstro, ekonomisk utveckling eller stabilitet i välfärdssystemen.

Sarkozys reformer med höjd pensionsålder, marknadsanpassning för universiteten och ett tak för skatteuttag på 50 procent har rönt motstånd. Hans livsstil har brutit med tidigare presidenters högtidliga aura och han har i folkmun ansetts vara lite för glad i medieutspel. Hans utrikespolitik har deporterat tusentals migranter utan papper, återintegrerat Frankrike i Nato men gjort honom till hjälte i Libyen. Förtroendet för Sarkozy har sjunkit och kantonalvalen 2011 gav vänstern majoritet i senaten (fransk förstakammare).

Den franska vänstern vid sidan av socialistpartiet har dock lyckats samla sig till allians, och dess kandidat Jean-Luc Mélenchon var före händelserna i Toulouse på allas läppar. Front de Gauche har haft framgång i såväl Europavalen 2009 som i nationella region- och kantonalval. I en debatt den 23 februari i tv-kanalen France 2 debatterade Mélenchon med en Marine le Pen som vägrade titta på honom, demonstrativt bläddrade i sina papper och sedan talade rätt in i kameran om helt andra saker. Front de Gauche samlade runt 30 000 anhängare på Bastiljplatsen i ett politiskt möte som tog utgångspunkt i Pariskommunens inträde den 18 mars 1871 och krävde en ny, sjätte, republik i Frankrike vars grund är det folkliga engagemanget och deltagandet.

Redan i augusti förra året gav den nya vänsteralliansen ut sitt valmanifest i en bok "L'humain d'abord" (Människan först) på knappt 100 sidor som konkret sammanfattar framtida reformer. Front de Gauche använder kraftfulla metaforer och Jean-Luc Mélenchon är en entusiasmerande talare. Att han i de senaste opinionsmätningarna seglat upp till tredjeplatsen bör tolkas som en önskan om mer färgsprakande politiskt program än socialistpartiets Hollande förmår men också ett uttryck för att politikens språk under Sarkozy har polariserats. En stark Mélenchon kan tvinga Hollande att i en andra omgång gå mer åt vänster än han önskar, men också förstärka motvinden för Sarkozy.

Mittenpolitiker som Francois Bayrou och den gröna kandidaten Eva Joly försök att bryta den två-parti-modell Sarkozy knäsatt har inte lyckats.

Att Sarkozy kampanjar i motvind är tydligt, men vilken av de båda vänsterkandidaterna som har medvind återstår att se.


MARIE DEMKER

Marie Demker är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och har under många år följt fransk inrikespolitik.