Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterns fanbärare har inte rent mjöl i påsen

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har fyra punkter som de måste ta itu med, menar Magnus Utvik: "Troligen kommer ett förverkligande av punkterna att leda till slutet för partiet".
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Författaren och kulturjournalisten Magnus Utvik var under 18 år litteraturkritiker på SVT. Han är inte längre medlem i Vänsterpartiet.
Foto: STEFAN APELGREN
Magnus Utvik är aktuell med boken "Partiet på kant med (V)erkligheten".

Sången om rättvisa och frihet som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet sjunger är falsk, hävdar tidigare partimedlemmen Magnus Utvik.

Han listar fyra punkter som V måste genomföra:

"Ett förverkligande leder troligen till slutet för partiet".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VÄNSTERPARTIET. Vänsterpartiet går in i slutfasen av valkampanjen med flammande tal, sång och röda fanor. I partiprogrammet beskrivs Vänsterpartiets vision. En grundläggande samhällsomvandling och sen socialism för att i en avlägsen framtid nå slutmålet, det klasslösa samhället. Det är en dröm om rättvisa och jämlikhet. En bättre värld för alla.  

Denna dröm skulle jag kunna viga mitt liv åt om jag visste att de som håller i fanorna och talar på mötena har rent mjöl i påsen och kan sin historia. Men tyvärr är sången om rättvisa och frihet som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet sjunger, falsk. Partiets historia rymmer en mörk skugga: Sveket mot alla kämpande män och kvinnor i de stalinistiska diktaturerna i östra Europa under det kalla kriget som offrade sin relativa frihet i kampen för rätten att bilda fria fackföreningar, strejka och sprida förbjuden litteratur. 


LÄS MER: S-riksdagsmannen: Håll ett öga på de svenska kommunisterna


Vänsterpartiets upprepade svek

2017 firade Vänsterpartiet "100 år av solidaritet" men stod aldrig sida vid sida men sina kämpande klassbröder och systrar i Sovjetunionen eller i någon av dess vasallstater. Detta visar jag i min nya bok "Partiet på kant med (V)erkligheten". Inte ens en fackföreningsrörelse som Solidaritet i Polen som under 1980-talets första år samlade över tio miljoner arbetare och intellektuella, fick något aktivt stöd av Vänsterpartiet. Vänsterpartiets svek mot demokratirörelsen och dissidenter som den tjeckiska författaren Vaclav Havel och 2009 års nobelpristagare i litteratur, rumänsk-tyska författaren Herta Müller, var inga enskilda misstag. Det var en konsekvens av närheten till Sovjetunionen och den leninistiska ideologin. 

Hösten 2017 demonstrerade Vänsterpartiet mot Nato tillsammans med Kommunistiska Partiet som stöder Nordkorea och i sitt partiprogram slår fast att alla partier utom det egna kan komma att förbjudas efter en väpnad revolution.

Totalitärt tänkande lever kvar

Även i dag lever ett totalitärt tänkande kvar inom Vänsterpartiet. Hösten 2017 demonstrerade Vänsterpartiet mot Nato tillsammans med Kommunistiska Partiet som stöder Nordkorea och i sitt partiprogram slår fast att alla partier utom det egna kan komma att förbjudas efter en väpnad revolution: "Den socialistiska demokratin varken förutsätter eller utesluter enpartisystem". 2018 valde Vänsterpartiet i Umeå att fira första maj med Kommunistiska partiet. 

Vänsterpartiets ungdomsförbund heter Ung Vänster. Med anledning av min nya bok gjorde jag en intervju med Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot. Han kämpar för en socialistisk revolution i Sverige. Dessutom tror han inte att alla uppgifter om det sovjetiska koncentrationslägersystemet Gulag som presenteras i Anne Applebaums Pulitzerprisade bok "Gulag", är sanna. 


LÄS MER: Ung Vänster: Kamprad byggde Ikea på att utnyttja människor


Detta måste göras – men kan leda till slutet för partiet

Det Vänsterpartiet måste göra är: 

1. Hålla rent mot stalinister och Nordkoreavänner. 

2. Börja tala om offren för de stalinistiska diktaturer man en gång stödde och vars ideologi man delade. 

3. Erkänna sveket mot demokratirörelsen och dissidenterna. 

4.  Väcka frågan hur man ska gottgöra offren för partiets politik.  

Vänsterpartiet vinner inget val på att uppfylla de fyra punkterna, men partiets medlemmar vinner något mycket större: Strävan efter sanningen. Den polska dissidenten Adam Michnik uttrycker det i ett tal 1984: "Kommunismen är murad med lögnens cement. Därför har strävan efter sanningen en så destruktiv effekt på den". Troligen kommer ett förverkligande av de fyra punkterna att leda till slutet för Vänsterpartiet: Parollerna låter allt mer tomma. Drömmen om socialismen känns som en mardröm. Trovärdigheten sjunker mot nollpunkten. Bara skammen finns kvar. Men det är inte jordens undergång. Allra minst den svenska arbetarrörelsens. Snarare kan Vänsterpartiets upplösning vara en förutsättning för att kunna skapa en stark och sant antitotalitär vänsterrörelse som kan samla hela arbetarrörelsen i en kamp mot alla former av fundamentalism. 


Av Magnus Utvik

Författare och kulturjournalist

F d partimedlem i V


Magnus Utvik är aktuell med boken "Partiet på kant med (V)erkligheten"