Vänsterpartiets nya svek i hedersfrågan

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)
Foto: Patrik C Österberg / MEDIABILD/IBL

Vänsterpartiet vill återigen ställa sig i vägen för arbetet mot hedersrelaterad brottslighet. Hur V tror sig kunna lura någon begriper ingen. Det är så här det ser ut när ett parti gör sig till åtlöje, skriver Amineh Kakabaveh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För 24 år sedan fick Sverige ett särskilt brott om grovkvinnofridskränkning. Syftet med denna brottsrubricering har varit att fånga ett mönster i de olika övergreppen när kvinnor utsätts för mäns våld i nära relationer och som tillsammans utgör ett grovt brott. 

I flera år har jag, VHEK, och en del andra feminister arbetat för att en liknande lagstiftning ska komma till stånd på området hedersförtryck. Under regeringskrisen i somras fick jag försäkringar om att regeringen skulle stå fast vid sitt beslut att införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott. På onsdag avgör riksdagen om detta kommer bli verklighet redan till sommaren. Men det finns ett parti som vill stoppa denna reform: Vänsterpartiet.

Jag beskrevs som ett problem

I augusti 2019 höll Vänsterpartiet en presskonferens som helt ägnades åt att ta heder och ära av mig. Partisekreteraren förklarade att om man bara fick mig utkastad så skulle partiet ”framstå som tydligare mot hedersvåld än hittills”. Jag hade redan meddelat SVT att jag lämnade partiet för att de svek invandrade kvinnor. Det var naturligtvis inte jag som var partiets problem.

Våren 2020 antog riksdagen en lag som gav samhället möjlighet att införa tillfälliga utreseförbud för barn som hotas att föras utomlands för att könsstympas eller giftas bort. Denna lagstiftning har nu hindrat många barn att lämna landet. Vänsterpartiet reserverade sig mot detta förslag. Med stöd av de nya paragraferna i socialtjänstlagen har många barn hindrats från att föras ut ur landet och jag vill inte ens tänka på hur deras liv sett ut ifall Vänsterpartiet hade tillåtits vara bromskloss. 

Dags för nästa svek från V

Nu vill partiet återigen ställa sig i vägen för arbetet mot hedersrelaterad brottslighet. Redan förra mandatperioden protesterade Vänsterpartiet i riksdagen mot en särskild brottsrubricering mot hedersförtryck. Man var rädda att detta skulle ”leda till att det enbart blir personer från en viss kultur som misstänks.” I förra veckans reservation i justitieutskottet mot samma förslag menar Vänsterpartiet att den nya brottsrubriceringen inte är tillräckligt generell. Det är så här det ser ut när ett parti gör sig till åtlöje. 

Det var naturligtvis inte jag som var partiets problem.

Förslaget om ett nytt brott om hedersförtryck har inte som syfte att vara generellt. Istället är det riktat specifikt mot hedersförtrycket. Kvinnofridsbrottet var inte heller generellt, utan tog sikte på just det förtryck och våld som drabbar kvinnor i nära relationer. I slutet av 1990-talet var det självklart för Vänsterpartiet att ta ställning specifikt mot patriarkalt våld. I början av 2020-talet gör partiet precis allting för att hitta långsökta ursäkter för att inte behöva ta tydlig ställning för hedersutsatta kvinnor och flickor. Och nu kan Vänsterpartiet inte ens låtsas som att det är jag som gör deras politik otydlig.  

En politisk generation som gått snett

Hela partiets ledning är sprungna ur samma generation från ungdomsförbundet Ung Vänster, där man menar att kamp mot hedersförtryck ”splittrar kvinnokollektivet”. Partiordföranden klagade redan som ungdomspolitiker över hur det satsades ”gigantiska resurser” på arbetet mot hedersförtryck. Eftersom man i så många år har har satt prestige i att påstå att hedersförtryck inte är ett verkligt problem, så blir man nu tvungna att hitta på ursäkter för att inte stödja den nya brottsrubriceringen. Den självklara solidariteten med förtryckta kvinnor som fanns 1998 vill man inte kännas vid när det gäller de unga kvinnor med utländsk bakgrund som 2022 tvingas leva under hedersnormer. 

Väljarna är inte korkade

Jag är riksdagens enda oberoende socialist och har aldrig haft något problem med att vara tydlig i frågor om hedersförtryck. Därför kommer jag att både argumentera och rösta för att Sverige ska gå före och införa en särskild brottsrubricering om hedersförtryck. Hur Vänsterpartiet tror sig kunna lura någon om att de blivit tydligare i hedersfrågorna begriper ingen. Väljarna är inte dumma.


Av Amineh Kakabaveh

Oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)