Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterpartiet kämpar fortfarande för kommunismen

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Magnus Utvik är författare och fd medlem i Vänsterpartiet.
Foto: STEFAN APELGREN

Inget annat svenskt parti har så lättvindigt sluppit undan en granskande journalistik av ett utopiskt mål som Vänsterpartiet.

Nu är det dags att de politiska journalisterna börjar ställa V och partiledaren Nooshi Dadgostar mot väggen, skriver Magnus Utvik.   


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I januari 2021 klubbade Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, igenom ett principprogram där ett kommunistiskt samhälle förklaras vara förbundets mål. 

Många blev upprörda. Och visst är det något att uppröras över dryga trettio år efter de totalitära socialistiska staternas bankrutt. Värre är att Vänsterpartiet som officiellt skrotade kommunismen vid partiets kongress 1990, också i dag kämpar för kommunismen men under benämningen ”ett klasslöst samhälle”. 

Kapitalismens avskaffande

Många aktiva vänsterpartister förnekar att kommunismen är partiets slutmål. En av dem är partiledaren Nooshi Dadgostar som tar varje tillfälle hon får att ta avstånd från densamma. kommunismen. Ändå ska hon gå in i valrörelsen 2022 med ett partiprogram i ryggen där det slås fast att ”socialismens införande kräver kapitalismens avskaffande” och att partiets mål är kommunismen: ”I det dagliga politiska arbetet vägleds vi av våra socialistiska och feministiska värderingar och mål, det klasslösa samhället.” 

Hur kan en partiledare ta avstånd från sitt eget partiprogram utan att svenska journalister reagerar? 

V slipper ständigt undan

Inget annat svenskt parti har så lättvindigt sluppit undan en granskande journalistik av ett utopiskt mål som Vänsterpartiet. I DN:s lördagsbilaga den 19:e september 2020, görs den första stora intervjun med Nooshi Dagostar. På fyra hela sidor får Nooshi Dadgostar berätta om sin bakgrund, sin karriär och vilken politik hon vill driva. 

Detta är ett faktum som få väljare känner till, mycket på grund av Vänsterpartiets framgångsrika mörkläggning av den egna politiken.

Hon vill arbeta mot klassorättvisor och för att människor ska få ”hoppet och drömmarna tillbaka”. Vad betyder det? Jo, att bekämpa kapitalismen och att sträva mot ett nytt politiskt och ekonomiskt system i Sverige. Ett socialistiskt Sverige. Men Nooshi Dadgostars socialistiska vision granskas inte med en enda fråga. 

Granska den socialistiska visionen

Nu är det dags att de politiska journalisterna i Sverige börjar ställa Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar mot väggen:   

Vilka har makten i det socialistiska samhället och vilka rättigheter har de som inte (längre) har makten? 

Kan vi lita på att Vänsterpartiet, som bär på ett obearbetat svek mot miljoner medlemmar i fackföreningen Solidaritet i Polen under det kalla krigets sista årtionde, är en rörelse som menar allvar med sin strävan efter ett samhälle ”för alla, inte bara några få”? 

Inga socialistiska länder har lyckats kombinera viljan att skapa ett jämlikt samhälle med demokratiska fri- och rättigheter. Varför skulle det gå i Sverige?  

Målet: En helt annan värld

Vänsterpartiet är officiellt inget revolutionärt parti. Men för mig är det självklart att en socialistisk samhällsomvandling med såväl parlamentariska som utomparlamentariska metoder, som i slutändan ska leda till kommunismen, är en revolution. Det stämmer även överens med marxistisk teori om proletariatets maktövertagande. 

Vänsterpartiet dröm om ett klasslöst samhälle är också en dröm om en helt annan värld. Enligt partiprogrammet kämpar Vänsterpartiet och Ung Vänster tillsammans för samma mål: ”Stora och djupa grundläggande samhällsförändringar i Sverige och i hela världen.” En socialistisk och i slutändan kommunistisk värld, precis som partiet och ungdomsförbundet har kämpat för sedan 1917. 

Detta är ett faktum som få svenska väljare känner till, mycket på grund av Vänsterpartiets framgångsrika mörkläggning av den egna politiken. Ett arv från mer än sjuttio år som leninistiskt parti.   


Av Magnus Utvik

Fd medlem i Vänsterpartiet och författare till boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten”, Carlssons förlag.  

Här ryker Kajsa Ekis ihop med Magnus Utvik om Vänsterpartiet:

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.