Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänstern borde tacka SL:s vardagshjältar

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren/TT
Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm.
Foto: Fredrik Hjerling

Kollektivtrafiken, precis som övriga samhället, är under en enorm press men i hela vårt län rullar tunnelbana, pendeltåg och bussar med fokus på full trafik. 

Istället för att skapa misstro borde Vänsterpartiet tacka alla förare och andra medarbetare som varje dag får trafiken och vardagen för många att gå ihop, skriver regionråden Kristoffer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Stockholmsregionen är hårt drabbat av coronaviruset och har varit det länge. Det görs varje dag enorma insatser av medarbetarna i Region Stockholm inom sjukvård och kollektivtrafik för att rädda liv och för att livet ska fungera så normalt som möjligt för alla oss som bor här.

Kampen mot Corona är ett maratonlopp vi springer tillsammans, ett uthållighetsprov och det är imponerande att se styrkan alla nu visar. Vi är inte lika imponerade av Vänsterpartiet och Anna Sehlin som sedan dag ett försökt att politisera hanteringen av coronaviruset i vår region. Till en början var det sjukvårdens situation som skulle politiseras. Bara ett par timmar efter att Region Stockholm fått sitt första bekräftade fall av coronasmitta var Sehlin ute och pekade finger mot vården och vårdens medarbetare.

En av få städer som kör full kapacitet

Nu är det kollektivtrafiken. Är det inte krav om att bussförare, som dras med hög sjukfrånvaro, ska köra fler bussar än vad som redan betraktas som full trafik, så är det krav om att fler rulltrappor ska fungera.

Vad som verkar undgå henne är att vår region, som en av få huvudstadsregioner i världen just nu kör våra pendeltåg och vår tunnelbana med full kapacitet. Stor kraft läggs på att samma sak ska gälla busstrafiken dygnets alla timmar med särskilt fokus på rusning. I regionens alla delar. 

Den avstängda rulltrappan i Rinkeby.
Foto: LÄSARBILD
SL måste agera mot smittspridningen i Järva, skrev Anna Sehlin (V), regionråd i opposition.
Foto: Anna Drvnik

Enorma satsningar görs också för att kollektivtrafikens miljöer – så som just rulltrapporna – ska hållas fungerande och rena i hela regionen. Vi är inte nöjda med problemen på rulltrapporna i Rinkebys tunnelbanestation och vi förstår att rinkebyborna blir upprörda. Men att försöka få det till att vissa rulltrappor är mindre viktiga än andra stämmer inte. Vänsterpartiets sätt att planka från verkligheten imponerar inte.

I vänsterregioner skär man ned

Full trafik i Region Stockholm – trots färre resande – skiljer oss åt från andra regioner i Sverige och vår omvärld. I regioner där Sehlins partikamrater styr ser vi nu exempelvis att kollektivtrafiken aktivt skärs ned av vad som förefaller vara en kombination av höga sjukskrivningar och av snäva ekonomiska skäl. Den politiken vill vi inte se i Stockholmsregionen.

Här väljer vi att tacka kollektivtrafikens medarbetare som gör en hjälteinsats för att fortsatt hålla Stockholm rullande så att samhällsviktig yrkespersonal, såväl som de som inte har andra alternativ, fortsatt ska kunna ta sig till sina arbeten. De förtjänar allas vår tacksamhet för detta arbete i en svår tid.

Visa tacksamhet i stället

Tiden kommer för att åter politisera och därefter argumentera i de politiska församlingarna. Fram till dess behövs samling för att fortsätta köra, städa och reparera i kollektivtrafiken. Därtill för att minska smittspridningen av coronaviruset. Vänsterpartiet får gärna vara med och visa tacksamhet, ta ansvar och delta i den samlingen, i stället för att agera som man nu gör när man plankar från verkligheten.


Av Kristoffer Tamsons (M)

Trafikregionråd i Region Stockholm

Tomas Eriksson (MP)

Miljö- och kollektivtrafikregionråd i Region Stockholm