Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänsteråsikter är inte godare, Lena Endre

Malin Lernfelt Foto: privat
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN

Skådespelaren Lena Endres kritik av vinster i välfärden från 2014 är både huvudlöst och hycklande.

Det är vanvård inte vinst som borde vara kriminellt, skriver den liberala debattören Malin Lernfelt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En ny dag en ny tidning hette det en gång. Men det var då.

Internet glömmer inte och under måndagen började en intervju med skådespelaren Lena Endre som gjordes i Vänsterpartiets tidning Rött 2014 att återigen spridas som en löpeld.

Kanske för att det som Endre uttryckte så väl knyter an till flera av de debatter om värderingar och prioriteringar som legat högt upp på dagordningen under sommaren. I intervjun menar skådespelaren att det borde vara kriminellt att driva välfärdsföretag som gör vinst. Hon slår också fast att människor med vänsteråsikter per definition är godare än andra.

Påståendena är fullkomligt huvudlösa ur såväl ett samhällsperspektiv som på individnivå. För det första. Att det inte är driftsform eller eventuellt vinstuttag som avgör kvaliteten på den vård och omsorg som bedrivs visar inte minst Expressens aktuella artiklar om hur gamla människor som bor på särskilda boenden i princip aldrig får komma ut. Enligt en rapport från Socialstyrelsen handlar det om så många som en av fyra. Tidigare granskningar har också visat att liggsår, undernäring och personalbrist är lika vanligt förekommande inom offentligt driven vård- och omsorg som inom privat dito.

Är det något som borde vara kriminellt är det med andra ord inte vinst, utan vanvård oavsett var den sker.

 

Ett förbud mot vinstuttag inom vård- och omsorg skulle dessutom slå hårt mot de idéburna organisationer och stiftelser som i dag driver mycket uppskattade särskilda boenden där individen och hans eller hennes behov och önskningar är i fokus på ett helt annat sätt än inom den offentliga sektorn. Möjligheten att ta ut vinst och återinvestera densamma garanterar trygghet och långsiktighet för såväl den anställda som för de som vårdas inom den idéburna sektorn.

Det ger också möjlighet att utveckla och förbättra verksamheter. I vissa fall används också delar av eventuell vinst för att förstärka de sociala verksamheter dessa organisationer driver parallellt med de avtalsfinansierade. Jag har svårt att tro att Endre, om hon tänker till, är emot att dessa viktiga delar av civilsamhället. Ska man komma åt de missförhållanden som förekommer inom omsorgen är därför ryggradsreflexen att kriminalisera vinst hopplöst fel.

 I stället är det lagstiftning och upphandlingsförfaranden och prioriteringar som måste ändras.

Det är till exempel inte acceptabelt att äldre sjuka människor har sämre uppbackning av regelverk än djur när det kommer till rätten att vistas i friska luften. Och det är fullkomligt orimligt att de flesta kommuner, trots att lagen ger dem möjlighet att göra annorlunda, bara går efter pris vid upphandlingar. Politik handlar om att prioritera och är det några som bör prioriteras är det våra äldre.

 

För det andra. Endres tyckande lämnar en dålig eftersmak även av andra skäl. Och här kommer vi till den numera heta frågan om värderingar. Och om att leva som man lär. Samtidigt som skådespelerskan pratar om solidaritet och fördömer sjuksköterskan som driver vårdcentral och tar ut vinst, driver hon ett privat aktiebolag där hon väljer att ta ut vinsterna som lågbeskattad utdelning i stället för som högbeskattad tjänsteinkomst.

Är det detta som menas med att vara lite godare än andra? Att försöka undkomma den progressiva skatten? Är inte själva tanken bakom vänsterns politik att den som tjänar mycket också har råd att betala mer i skatt?

Endre är långt ifrån ensam om sitt hyckleri. Det är snarast legio inom kändisvänstern. Men visst, det är inte olagligt att skatteplanera. Det är det inte heller än så länge att driva välfärdsverksamhet och göra vinst. Tack och lov.

 

Malin Lernfelt

liberal debattör