Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna avslöjar
SD bakom masken

Den utbredda främlingsfientligheten oroar Birgitta Ohlsson inför Europaparlamentsvalet i vår. Foto: Axel Öberg

Det är allvar nu - inte sedan 1930-talet har det funnits så många folkvalda rasister i Europa, skriver Birgitta Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Grekland misshandlas papperslösa av nazister på Atens gator. I Budapest startades nyligen "Ungersk Gryning". Ett parti för personer som tycker att Jobbiks hatpolitik mot romer, judar, papperslösa och homosexuella varit för mesig. I Stockholm ordnar svenska nazister demonstrationer på minnesdagen av Kristallnatten - 75 år efter de brutala novemberpogromerna mot tyska judar.

I morgon åker jag till Berlin. Jag har inbjudits för att tala på tyska Gegen Vergessens jubileum. Organisationen leds av framstående tyska politiker och arbetar mot de två hatideologier som under nittonhundratalet drabbat Tyskland: nazism och kommunism. Under helgen ska jag också möta organisationer som tappert och febrilt arbetar mot den växande högerextremismen i landet. På lördag besöker jag Sachsenhausen, koncentrationslägret där hundratusentals judar, romer och politiska meningsmotståndare fängslades under förintelsen.

Samtidigt i Västerås samlas hundratals Sverigedemokrater till kongress. De ska anta ett partiprogram för att göra Sverige och Europa slutet, intolerant och fördomsfullt.

Det råder i dag en djup värderingskris i Europa. Inte sedan 1930-talet har det funnits så många rasister i Europas folkvalda församlingar. Antiziganismen, homofobin, islamofobin, antisemitismen och främlingsfientligheten breder ut sig i Europa. Denna utveckling gör mig oerhört oroad inför Europaparlamentsvalet i vår. Förutom att de högerextrema partierna växer har de aldrig tidigare varit så välorganiserade eller så välfinansierade.

Det som skrämmer mig är inte bara att de rasistiska partiernas mandat kommer öka, utan också att de troligen kommer kunna bilda en egen grupp i parlamentet. Det sker nu en skriande mobilisering i detta syfte. Bara förra veckan träffades franska rasistpartiet Front Nationals ledare Marine Le Pen och islamofobiska partiet PVV:s ledare Geert Wilders i Haag. Efter mötet deklarerade Le Pen stolt att tiden för splittring bland de patriotiska partierna är förbi. Andra partier på högerkanten som väntas få mandat är bland andra belgiska Vlaams Belang, brittiska British National Party samt rumänska Stor-Rumänien-partiet.

I oktober reste Le Pen och Wilders till Stockholm för att ge inviter till Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Nu är den stora frågan hur Sverigedemokraterna, ett parti som själva har rötter i den nazistiska rörelsen, kommer ställa sig till detta samarbete.

När Europas främlingsfientliga partier är på frammarsch måste vi visa motkraft. Sverige driver sedan 2012 ett EU-projekt för att motverka radikalisering och våldsbejakande högerextremism. Projektets mål är att identifiera framgångsrika metoder för att förebygga högerextremism.

Det är allvar nu. I helgen besöker jag minnesplatser för de vidrigaste brotten mot mänskligheten i Europas historia. Samtidigt fortsätter hatets krafter att mobilisera sig. Europa står inför ett vägskäl. Europaparlamentsvalet nästa år är inte bara ett val mellan socialister, liberaler, gröna och konservativa. Det är ett val mellan de som tror på alla människors lika värde och de som inte gör det. Det är ett val mellan de som tror på global solidaritet och de som vill stänga våra gränser. Ett val att minnas att grundtanken med EU är att riva gränser och inte bygga nya murar för människor.

 

BIRGITTA OHLSSON

EU-minister (FP)