Den svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa obligatorisk språkundervisning, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi (S). Foto: SHUTTERSTOCKDen svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa obligatorisk språkundervisning, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi (S). Foto: SHUTTERSTOCK
Den svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa obligatorisk språkundervisning, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi (S). Foto: SHUTTERSTOCK
Erik Pelling (S) är kommunalråd i Uppsala. Foto: Stewen QuigleyErik Pelling (S) är kommunalråd i Uppsala. Foto: Stewen Quigley
Erik Pelling (S) är kommunalråd i Uppsala.  Foto: Stewen Quigley
Vivianne Macdisi (S) är regionråd i Region Uppsala. Foto: Magnus LaupaVivianne Macdisi (S) är regionråd i Region Uppsala. Foto: Magnus Laupa
Vivianne Macdisi (S) är regionråd i Region Uppsala. Foto: Magnus Laupa

Vallöftet: Alla i vården ska lära sig svenska

Publicerad

När du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

I Uppsala län går vi socialdemokrater därför till val på att införa obligatorisk språkutbildning i vård och omsorg, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SPRÅKKRAV. De kommande åren är rekryteringsbehoven enorma i svensk välfärd. Kommunal visade nyligen att 135 000 nya medarbetare behöver anställas i svensk välfärd under den kommande mandatperioden. Många av dem som jobbar inom vården och omsorgen i dag och många av dem som kommer att jobba i framtidens välfärd är personer med ett annat modersmål än svenska.

Tydlig kommunikation viktigt i välfärden

I Uppsala län går vi socialdemokrater därför till val på att införa obligatorisk språkutbildning för anställda i vård och omsorg med otillräckliga svenskkunskaper. Välfärdens medarbetare ska kunna kommunicera tydligt med patienter, äldre inom omsorgen och anhöriga. Det är viktigt för att vården och omsorgen ska kännas trygg, men det leder också till bättre integration och mer personal i välfärden.

För oss handlar det om trygghet. Äldre i omsorgen och personalen ska kunna förstå varandra och när du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

Nästan alla kommuner, regioner och landsting står inför samma utmaningar och problem när det gäller personalbrist och rekryteringar. Regeringen har redan satsat pengar för att arbetsgivare ska kunna utforma program för nyanlända att lära sig svenska på jobbet. Erfarenheterna så här långt är positiva. Men i Uppsala län vill vi gå ett steg längre. Om vi vinner valet i höst ska vi införa obligatorisk språkundervisning för de som jobbar inom vård och omsorg och har otillräckliga kunskaper i svenska. 

Tre skäl för obligatorisk språkundervisning i vården

Vi ser det som en viktig prioritering av främst tre skäl.

1: Obligatorisk språkundervisning gör vården och omsorgen tryggare. Det är viktigt att personalen inom vård och omsorg kan kommunicera tydligt med patienter, äldre och anhöriga. För oss handlar det om trygghet. Äldre i omsorgen och personalen ska kunna förstå varandra och när du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

2: Minskar personalbristen. Inom många vård- och omsorgsyrken råder det i dag stor personalbrist. Samtidigt står vi inför enorma rekryteringsbehov som en följd av pensionsavgångar och en åldrande befolkning. Med högre språkkunskaper ökar statusen för yrkena och anställda med god svenska kan ägna sig åt kärnuppgiften och behöver inte översätta och förklara för kollegor.

3: Snabbar på integrationen. Under lång tid har det dock tagits för lätt på svenska språkets betydelse för integrationen. Regeringen har infört språkundervisning från dag ett för nyanlända och vi har satsat på bättre SFI-undervisning i Uppsala. Men man måste också inse att språkkunnigheten inte alltid är tillräcklig trots de senaste åtgärderna. Med obligatorisk språkundervisning för medarbetare med otillräcklig svenska kan vi snabba på integrationen ytterligare.

Den svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa reformen i Uppsala län och vi hoppas att fler kommuner, regioner och landsting följer efter.

 

Av Erik Pelling (S)

Kommunalråd, Uppsala kommun

Vivianne Macdisi (S)

Regionråd, Region Uppsala

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag