Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vallöftet: Alla i vården ska lära sig svenska

Den svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa obligatorisk språkundervisning, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi (S).
Foto: SHUTTERSTOCK
Erik Pelling (S) är kommunalråd i Uppsala.
Foto: Stewen Quigley
Vivianne Macdisi (S) är regionråd i Region Uppsala.
Foto: Magnus Laupa

När du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

I Uppsala län går vi socialdemokrater därför till val på att införa obligatorisk språkutbildning i vård och omsorg, skriver Erik Pelling och Vivianne Macdisi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SPRÅKKRAV. De kommande åren är rekryteringsbehoven enorma i svensk välfärd. Kommunal visade nyligen att 135 000 nya medarbetare behöver anställas i svensk välfärd under den kommande mandatperioden. Många av dem som jobbar inom vården och omsorgen i dag och många av dem som kommer att jobba i framtidens välfärd är personer med ett annat modersmål än svenska.

Tydlig kommunikation viktigt i välfärden

I Uppsala län går vi socialdemokrater därför till val på att införa obligatorisk språkutbildning för anställda i vård och omsorg med otillräckliga svenskkunskaper. Välfärdens medarbetare ska kunna kommunicera tydligt med patienter, äldre inom omsorgen och anhöriga. Det är viktigt för att vården och omsorgen ska kännas trygg, men det leder också till bättre integration och mer personal i välfärden.

För oss handlar det om trygghet. Äldre i omsorgen och personalen ska kunna förstå varandra och när du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

Nästan alla kommuner, regioner och landsting står inför samma utmaningar och problem när det gäller personalbrist och rekryteringar. Regeringen har redan satsat pengar för att arbetsgivare ska kunna utforma program för nyanlända att lära sig svenska på jobbet. Erfarenheterna så här långt är positiva. Men i Uppsala län vill vi gå ett steg längre. Om vi vinner valet i höst ska vi införa obligatorisk språkundervisning för de som jobbar inom vård och omsorg och har otillräckliga kunskaper i svenska. 

Tre skäl för obligatorisk språkundervisning i vården

Vi ser det som en viktig prioritering av främst tre skäl.

1: Obligatorisk språkundervisning gör vården och omsorgen tryggare. Det är viktigt att personalen inom vård och omsorg kan kommunicera tydligt med patienter, äldre och anhöriga. För oss handlar det om trygghet. Äldre i omsorgen och personalen ska kunna förstå varandra och när du som anhörig vill veta hur din mamma har det på sjukhuset ska du kunna få svar på tydlig svenska.

2: Minskar personalbristen. Inom många vård- och omsorgsyrken råder det i dag stor personalbrist. Samtidigt står vi inför enorma rekryteringsbehov som en följd av pensionsavgångar och en åldrande befolkning. Med högre språkkunskaper ökar statusen för yrkena och anställda med god svenska kan ägna sig åt kärnuppgiften och behöver inte översätta och förklara för kollegor.

3: Snabbar på integrationen. Under lång tid har det dock tagits för lätt på svenska språkets betydelse för integrationen. Regeringen har infört språkundervisning från dag ett för nyanlända och vi har satsat på bättre SFI-undervisning i Uppsala. Men man måste också inse att språkkunnigheten inte alltid är tillräcklig trots de senaste åtgärderna. Med obligatorisk språkundervisning för medarbetare med otillräcklig svenska kan vi snabba på integrationen ytterligare.

Den svenska modellen bygger på att vi känner stark tillit till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför går vi till val på att införa reformen i Uppsala län och vi hoppas att fler kommuner, regioner och landsting följer efter.


Av Erik Pelling (S)

Kommunalråd, Uppsala kommun

Vivianne Macdisi (S)

Regionråd, Region Uppsala