Rinkeby är en plats där polisen kämpar mot brottsligheten. Men det är inte ens i närheten av en krigszon, skriver Mohamed Nuur. Foto: MELI PETERSSON ELLAFIRinkeby är en plats där polisen kämpar mot brottsligheten. Men det är inte ens i närheten av en krigszon, skriver Mohamed Nuur. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Rinkeby är en plats där polisen kämpar mot brottsligheten. Men det är inte ens i närheten av en krigszon, skriver Mohamed Nuur. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Mohamed Nuur är ordförande för Tensta Socialdemokrater och ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Foto: SocialdemokraternaMohamed Nuur är ordförande för Tensta Socialdemokrater och ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Foto: Socialdemokraterna
Mohamed Nuur är ordförande för Tensta Socialdemokrater och ledamot i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Foto: Socialdemokraterna
Lise Tamm tillträder snart som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTLise Tamm tillträder snart som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Lise Tamm tillträder snart som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Välkommen till Rinkeby – vi bor inte i en krigszon

Publicerad

Det stämmer att situationen i Rinkeby är allvarlig, men vi vinner inget på att den blåses upp till orimliga proportioner.

Vill ni veta hur en riktig krigszon ser ut, res till Syrien eller Jemen, skriver lokalpolitikern Mohamed Nuur (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTTSLIGHET. Det har blivit en vana att överdramatisera situationen när det gäller förorterna i Sverige. Det var inte länge sen som 20 riksdagsledamöter från Moderaterna skrev en motion om att sätta in militärpolis i förorten. I SR:s "Studio Ett" sade Lise Tamm, som från årsskiftet tillträder som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, att "Rinkeby är nästan som en krigszon" och att polisen kämpar som försvaret. Efter kritik från rikspolischef och lokalpolischef säger Tamm att hennes uttalande förvanskats

Våra poliser har ett stort arbete framför sig och de kämpar ständigt med att gripa personer som bryter mot lagen, precis som på andra platser. Men som lokalpolitiker i Järva, uppvuxen i Tensta och boende i Rinkeby, kan jag försäkra er om att det inte ens är i närheten av en krigszon. 

Den 15 november hade Tensta besök av Sveriges justitieutskott. Utan beskydd och bevakning kunde politikerna promenera runt och träffa folket. Det skulle inte vara möjligt om det var en krigszon. Senast nu i veckan var samordningsminister Ibrahim Baylan på besök i Rinkeby, där han kunde röra sig fritt. Veckan innan var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på besök i Kista, med samma beskydd som hon har när hon rör sig i innerstan. 

Jämför med Colombia

Anna Kinberg Batra blir ständigt påmind om det gamla skandaluttalandet där hon påstod att stockholmare är smartare än lantisar. Men när det gäller oss som bor i förorten gäller tydligen andra måttstockar för vad som är okej att säga. Varför får Lise Tamm kalla Rinkeby en krigszon och jämföra förorten med Colombia utan att det blir en skandal? Colombia där gerilla och maffia har egna droglabb och vapenfabriker. Jag kan försäkra er om att det inte finns vapenfabriker eller droglabb i Järvaområdet.

Hämta gärna kompetens från utlandet för att matcha våra utmaningar, men blanda inte ihop det som sker internationellt med situationen i Sverige. Det är två helt olika världar.

Lise Tamm har ännu inte tillträtt som chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, men hon har redan tappat förtroende hos många när hon uttrycker sig så grovt. Det stämmer att situationen är allvarlig, men vi vinner inget på att den blåses upp till orimliga proportioner. I stället för att skapa myter om kriminaliteten borde Lise Tamm fundera över vilka verktyg som behövs för att vända utvecklingen. 

Lise, du är välkommen hit. Jag kan guida dig runt i Tensta och Järvaområdet, du kommer att märka att det är som vilken plats som helst. Med poliser som bekämpar brott. Men med en stor skillnad: Här finns gott om människor som kommer från verkliga krigszoner. 

I Sverige råder fred

Hämta gärna kompetens från utlandet för att matcha våra utmaningar, men blanda inte ihop det som sker internationellt med situationen i Sverige. Det är två helt olika världar. Om du vill lära dig mer om innebörden i ordet krigszon rekommenderar jag en resa till Syrien eller Jemen. Där stämmer en sådan beskrivning med verkligheten.

Dra inte in försvaret i diskussionen om Rinkeby. Om det vore en krigszon skulle Sverige befinna sig i krig. Sist jag kollade var det fred i det avlånga land som förorterna är en del av. 

 

Av Mohamed Nuur 

Ordförande för Tensta Socialdemokrater

Ledamot i Spånga-Tensta stadsdelnämnd 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag