Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna smartare än M:s brunskiftande populism

Skärmdump från Göteborgsmoderaternas kritiserade valfilm. Bilderna på bilbranden var filmade i Kanada.
Ann-Sofie Hermansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: S I GÖTEBORG
Hampus Magnusson från Göteborgsmoderaterna får nu mothugg på debattartikeln om att valfilmen inte är en svartmålning av verkligheten.

M i Göteborg – med påtaglig fjärrstyrning från Stockholm – verkar övertygade om att Trump/SD-konceptet ska fungera. 

Men folket är alldeles för smarta, stolta och välinformerade för att sådana finter ska gå hem, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | GÖTEBORGSMODERATERNA. M i Göteborg har de senaste dagarna bekänt färg. En manlig hardcore-trio agerar fronttrupp. De skäms inte för att ställa sig nära Trump, sätta sig i knät på SD, vilseleda kring statistik eller använda fejkbilder i kommunikationen. Precis så här vill de driva politik. Smutspopulismen är deras grej.

Vi är många som har reagerat på dessa manövrar. Till dem som varit hårdast i kritiken hör de övriga borgerliga partierna i Göteborg. L och KD har tydligt tagit avstånd både från den uppmärksammade kampanjfilmen och från svartmålandet av Göteborg. Så vill de inte driva politik.


LÄS MER: M i Göteborg om kritiserade filmen: Vi svartmålar inte – så här ser verkligheten ut 


M:s smutspopulism är det sista Göteborg behöver

Jag tycker att det är tråkigt att M har sjunkit så lågt. Att det näst största partiet i Göteborg använder Trump och SD som förebilder är oroväckande. Den brunskiftande smutspopulismen är det sista som den här staden behöver. En sådan politik har inga som helst förutsättningar att göra staden bättre.

Antalet bilbränder gick 2015–2017 ner från 129 till 66. Detta är fakta som polisen lyfter fram, men som M på ett genant sätt försöker dribbla bort.

Jag står för något helt annat. I själva verket kunde kontrasten inte vara större. Jag hävdar mycket bestämt att det är ansvarstagande, ärlighet och konstruktivitet som måste styra politiken. En bättre stad bygger man genom att jobba brett och långsiktigt för att skapa lösningar och reformer som verkligen lyfter.


LÄS MER: Alex Schulman: Filmen gör att jag ryser in i märgen – jag känner sorg och skam


Staden går riktigt bra nu – det är uppenbart

Nuläget för Göteborg kan beskrivas på olika sätt. Men vad som är uppenbart för alla som inte medvetet blundar är att staden går riktigt bra. Tillväxten är hög. Företagen är framgångsrika. Exporten växer. Besöksnäringen blomstrar. Sysselsättningen ökar. Arbetslösheten sjunker. Försörjningsstödet minskar.

Till det ska läggas att staden är inne i ett positivt utvecklingssprång där bostäder, kontor, infrastruktur och mycket annat ska byggas i stor skala under de kommande 10–15 åren. Redan i dag byggs det mer än på 40 år. Det nya Göteborg som växer fram kommer att bli en fantastiskt modern och attraktiv stad.

Resurserna för avhopparverksamhet och samordning mot våldsbejakande extremism har utökats rejält.

Problemen finns självfallet också där. Göteborg liknar i flera avseenden andra storstäder. Men insatserna för att utveckla och förbättra är genomgående både aktiva och kraftfulla.

Ett allt starkare trygghetsarbete börjar ge resultat. Efter en nedåtgående trend över flera år minskade antalet skjutningar markant under 2017. Antalet bilbränder gick 2015–2017 ner från 129 till 66. Detta är fakta som polisen lyfter fram, men som M på ett genant sätt försöker dribbla bort.

Insatserna mot extremister, inklusive faktiska/möjliga terrorister, har växlats upp. Detta är frågor där polisen och säkerhetspolisen har lead, men där staden kan göra en hel del. En handlingsplan finns på plats. Resurserna för avhopparverksamhet och samordning mot våldsbejakande extremism har utökats rejält.

I grunden har jämlikhetsarbetet fått upp farten. Med hjälp av familjecentraler, läsfrämjande, en mer likvärdig skola, sammanbindande infrastruktur, intensiv jobbmatchning, nybyggnation i utsatta områden och många andra satsningar ska staden vävas ihop. Det är något som alla vinner på.

Trump och SD-taktiken kommer inte att fungera

M i Göteborg – med påtaglig fjärrstyrning från Stockholm – verkar övertygade om att det brunskiftande Trump/SD-konceptet ska fungera. Jag tror att de har fel. Göteborgarna är alldeles för smarta, stolta och välinformerade för att sådana finter ska gå hem.

Jag vill genom klarsynt, engagerat och positivt ansvarstagande göra en bra stad ännu bättre. Jag samarbetar gärna med alla som vill Göteborg väl. Samtidigt har M, utan sina borgerliga kolleger, gått in i en trång bubbla av smutsig populism. Kontrasten blir inte skarpare än så.


Av Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg