Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna förväntar sig ansvar över blocken

Lars Stjernkvist, kommunalråd och tidigare partisekreterare (S).Foto: Sven Lindwall
Sven Otto Littorin, företagare och tidigare partisekreterare (M).Foto: Michaela Hasanovic

Väljarna förväntar sig att politikerna tar ett ansvar över blockgränserna när det viner runt knutarna.

Nu behövs en kommission som snabbt formulerar och genomför de åtgärder som krävs på kort sikt för ett fungerande mottagande, skriver Lars Stjernkvist och Sven Otto Littorin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige är på många sätt ett väl fungerande samhälle. Vi har system för finansiering och fördelning som gör att vi bor förhållandevis bra och i övrigt får den hjälp och det stöd vi behöver. Åtminstone när behoven är någorlunda förutsägbara och det är möjligt planera insatserna. Det är dock uppenbart att dessa system inte klarar av dagens påfrestningar.

Det kommer just nu 1500-2000 människor varje dag till vårt land. Migrationsverkets generaldirektör varnade häromdagen för att vi måste ha en plan för 180 000 asylsökande under året. Även om dessa siffror än så länge varken är prognoser eller utfall måste det hela tiden finnas en beredskap för att situationen förvärras ytterligare.

Sverige har en stolt tradition av att kavla upp ärmarna och lösa problem i bred politisk samverkan när det verkligen viner runt knutarna. Hanteringen av 90-talskrisen är ett sådant exempel. Det handlar inte om att bortse från politiska skillnader utan snarare en förståelse för att extraordinära händelser ställer krav på oss att tona ner våra ideologiska skillnader för att lösa konkreta, praktiska och omedelbara problem. Väljarna förväntar sig av oss att vi tar ansvar i en besvärlig tid.

 

Vi menar därför att det nu behövs en kommission som får till uppgift att snabbt formulera och genomföra de åtgärder som krävs på kort sikt för ett fungerande mottagande.

Det finns, som vi menar, några uppenbara åtgärder, som det borde vara möjligt enas om. Och som det borde vara möjligt genomföra omgående, om bara viljan finns.

Det behövs en snabbfil för att få fram enkla bostäder. Dagens regler för bygglov fungerar under normala omständigheter, men uppenbart inte i dagens extraordinära läge. Migrationsverket måste dessutom ges möjligheter att styra lokaliseringen av asylbostäder. Även i detta trängda läge måste vi göra vårt yttersta för att underlätta fortsatt integration och avlasta de kommuner som redan tar och har tagit ett stort ansvar.

Om partierna samlas i en gemensam kommission borde det till och med vara möjligt hitta ett sätt att snabbt mobilisera alla kommuner i flyktingmottagandet. Samordningen mellan myndigheter på nationell, regional och lokal nivå måste fungera betydligt bättre, regelverken samordnas och effektiviteten stärkas.

 

Andra frågor som snabbt borde kunna lösas i samförstånd gäller t ex att ge folkhögskolor och andra internatskolor möjlighet att undervisa och erbjuda boenden för ensamkommande, vilket inte är möjligt idag. Vidare borde vi kunna stimulera pensionerade lärare och blivande lärare att i detta akuta läge hjälpa till. Det finns en lång rad andra förslag som en kommission kan undersöka, ta ställning till och genomföra.

Våra partier är ense om att värna asylrätten. De som flyr från krig och förtryck ska ha rätt till skydd. Samtidigt finns det många som kommer till vårt land av andra fullt begripliga skäl, men som inte omfattas av asylrätten. Partierna måste göra sitt yttersta för att påskynda processen för dem som uppenbart saknar asylskäl. Asylsökande har rätt att förvänta sig ett snabbt och rättssäkert beslutsförlopp.

Trots att det lokalt utvecklas en imponerande kreativitet så måste även staten, riksdagen och regeringen, ta sitt ansvar för de utmaningar som följer på den omedelbara: att asylsökande får tak över huvudet. Tillgången till en god vård, till utbildning, inte minst i svenska språket, och till andra integrationsfrämjande aktiviteter måste till för att undvika att människor fastnar i sysslolöshet.

Vi är frustrerade över att det tar så lång tid att få fram de åtgärder som krävs nu. Det finns inte tid att vänta, utan det är dags kraftsamla kring det som snabbt behöver göras, och där det rimligtvis går att hitta snabba gemensamma lösningar, för att få ett så långt möjligt fungerande mottagande.

 

Lars Stjernkvist

Kommunalråd och tidigare partisekreterare (S) 1999-2004

 

Sven Otto Littorin

Företagare och tidigare partisekreterare (M) 2002-2006