Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välj Sabuni – ombuden ska följa medlemmarna

Erik Ullenhag eller Nyamko Sabuni blir nästa partiledare för Liberalerna. Medlemsomröstningarna gav Sabuni segern, nu ska ombuden säga sitt.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Mathias Sundin är tidigare riksdagsledamot (L) och initiativtagare till medlemsomröstningarna i Liberalerna.Foto: Hub Berlin

Formellt äger så klart ombuden rätten att rösta som de vill, men ska de rösta emot medlemmarnas vilja krävs alldeles särskilda skäl. Att de personligen bara tycker att Erik Ullenhag skulle vara bättre, som en liten grupp ombud framför i Expressen, är inte skäl nog, skriver Mathias Sundin, initiativtagare till L:s medlemsomröstningar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Idén till medlemsomröstningar i Liberalerna uppkom när jag åkte runt i New Hampshire år 2008. Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain och Mitt Romney ville bli världens mäktigaste person, men trots det var de tvungna att besöka varenda liten håla, skaka hand med alla som ville och framför allt svara på deras frågor. När en liten dam frågade John McCain om hans handikappolitik, var hon just i den stunden mäktigare än honom.

Jag tänkte att så borde det gå till när vi väljer partiledare också. Därför genomförde vi i Östergötland ett första primärval inför Europaparlamentsvalet 2014 och sedan det första för partiledare 2017, mellan Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Då var vi ensamma, men i år har nästan hela L-landet, inklusive Östergötland, ordnat olika former av medlemsomröstningar. Kandidaterna har åkt runt i landet, över 30 000 personer har tittat på utfrågningarna, otaliga är debattartiklarna, medieintresset har varit stort och tusentals har dykt upp på partimöten och över 5000 personer har röstat. 

Medlemmarna valde Sabuni

Resultatet har förvånat många. Jag tippade, likt många andra, Erik Ullenhag som vinnare, men när medlemmarna fick rösta valde de Nyamko Sabuni. Totalt sett fick Sabuni 2740 röster, eller 55,8 procent, Ullenhag 1933 röster, eller 39,4 procent och Johan Pehrson 230 röster, eller 4,7 procent. Detta visar hur viktigt det är att medlemmarna har direkt makt och inte bara tolkas av ombud. 

Jag personligen har ingen favorit av de två huvudkandidaterna, men tycker det är mycket viktigt att ombuden på landsmötet följer rådet från medlemmarna. Just nu har vi två system samtidigt, ett direktval av medlemmarna och ett representantivt med ombud. Det är lite olyckligt, nästa gång bör partiledaren även formellt väljas direkt av medlemmarna, men i praktiken har vi redan nu bytt system. Jag kan inte tänka mig att en majoritet av ombuden skulle välja någon annan än den medlemmarna valt. Ombuden tillhör ju inte någon egen kategori, de är ombud – som namnet antyder – för medlemmarna, uttolkare av deras vilja.

Särskilda skäl krävs för att inte välja Sabuni

Formellt äger så klart ombuden rätten att rösta som de vill, men ska de rösta emot medlemmarnas vilja krävs alldeles särskilda skäl. Att de personligen bara tycker att Erik Ullenhag skulle vara bättre, som en liten grupp ombud framför i Expressen, är inte skäl nog. 

Ett av dessa ombud som tänker rösta emot medlemmarnas vilja är Olle Wästberg. 2017 skrev han i Expressen, inför partiledarvalet mellan Björklund och Ohlsson, om hur viktigt det var att medlemmarna fick större inflytande över vem som är partiledare. Det är viktigt att partierna ”inte är exklusiva kanaler för inflytande som enbart är tillgängliga för en liten krets av partiaktiva.” Han avslutar: ”Nu har Liberalerna en chans att göra en insats för demokratin genom att visa öppenhet och att ge alla medlemmar en chans att påverka.”

Demokratin behöver utvecklas

Jag håller med Olle Wästerberg årgång 2017. Det är ökad medlemsmakt som är skälet till att partiledaren ska utses av medlemmarna. För att det är rätt i sak, men också öka anledningen att engagera sig i ett parti. Demokratin behöver utvecklas, och ett utmärkt sätt att göra det är att utveckla partiernas interndemokrati. Liberalerna ska vara stolta över det fina kliv som tagits med ökad medlemsmakt och jag är övertygad om att de flesta av ombuden på landsmötet och ser det och följer medlemmarnas råd.

 

Av Mathias Sundin

Tidigare riksdagsledamot för Liberalerna

Initiativtagare till medlemsomröstningar i Liberalerna