Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välj inte bort palmolja om du värnar om miljön

Julens klassiker pepparkakor innehåller ofta palmolja. Det behöver inte vara av ondo, skriver debattörerna från Livsmedelsföretagen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Björn Hellman är vd för Livsmedelsföretagen.
Sara Sundquist är hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Frågan om palmolja är betydligt mer komplex än diverse inlägg i sociala medier ger sken av. 

Faktum är att en bojkott högst sannolikt skulle leda till en motsatt miljöeffekt än den önskvärda, skriver Björn Hellman och Sara Sundquist från Livsmedelsföretagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT & MILJÖ.  Under julen och i samband med andra högtider när vi äter mycket godis och choklad ifrågasätts ofta användningen av palmolja i olika livsmedelsprodukter. Inte sällan pratas det också om att bojkotta produkter som innehåller palmolja. Men frågan om palmolja är betydligt mer komplex än diverse inlägg i sociala medier ger sken av, och en bojkott löser inte de problem som oftast påtalas. Faktum är att en bojkott högst sannolikt skulle leda till en motsatt miljöeffekt än den önskvärda. 

WWF (Världsnaturfonden) anser att istället för bojkott bör det ställas höga krav på leverantörer och företag att använda certifierad palmolja i sina produkter. Certifierad palmolja är spårbar och tillverkad på ett sätt som motverkar markförstöring och avskogning samt ställer krav på hållbar produktion och mänskliga rättigheter. Att vi ser till att mer av den palmolja som används är certifierad och hållbart producerad är det som verkligen kan göra skillnad. 

Alternativen är krävande för miljön

Palmolja är en viktig ingrediens i livsmedel, kosmetika och rengöringsprodukter. Palmoljans egenskaper är åtråvärda och produkten i sig håller mycket hög kvalitet. Alternativ till palmolja, till exempel kokos- eller sojaprodukter, kräver mer markyta vid produktion och mer vatten, gödning och bekämpningsmedel än vad palmolja gör. Att ersätta palmolja med sämre alternativ riskerar att leda till ökad miljöförstöring.

 

LÄS MER: De som inte sjunger med i klimatkören brännmärks

 

Ett av de största hoten mot biologisk mångfald är fattigdom. Uppemot fem miljoner människor i Indonesien och Malaysia är idag beroende av palmoljeproduktion för sin försörjning. Om Sverige och andra länder som ställer höga krav på hållbarhet slutar använda palmolja finns en stor risk att mindre miljömedvetna nationer får större inflytande över palmoljeproduktionen. Det gynnar varken miljön eller de människor som arbetar inom palmoljeindustrin. 

Att vi ser till att mer av den palmolja som används är certifierad är det som verkligen kan göra skillnad.

97 procent var certifierad

I Sverige vill de allra flesta konsumenter göra medvetna val. Livsmedelsföretagen anser att kakor och julgodis inte bara ska smaka gott utan också vara producerade på ett ansvarsfullt sätt. Våra medlemmar arbetar för att öka andelen certifierad palmolja i de produkter de tillverkar och säljer. Vid den senaste officiella mätningen, 2015, var nästan 97 procent av palmoljan som användes inom svensk livsmedelsindustri certifierad. Det finns anledning att tro att den siffran är ännu högre i dag, men vi är inte nöjda förrän det är 100 procent. 

 

LÄS MER: Gå inte på myten om plastpåsar – det är du med tygkassen som är miljöboven

 

Nu krävs det insatser även från politiskt håll. 2015 antog fem av EU:s medlemsstater (Danmark, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland) samt Norge den s.k. Amsterdamdeklarationen till stöd för användning av certifierad palmolja. Syftet med den är att länder och organisationer arbetar aktivt för en fullt hållbar leverantörskedja av palmolja till senast 2020. Amsterdamdeklarationen har undertecknats både av regeringar och industriorganisationer i olika länder i Europa, bland andra Livsmedelsföretagen. Däremot har inte Sverige skrivit under, trots högt satta ambitioner i miljö- och klimatfrågan.

Skriv på Amsterdamdeklarationen

Sverige vill vara ett föregångsland för grön omställning och hållbar konsumtion. Det borde vara en självklarhet att Sverige också stödjer deklarationen om certifierad palmolja. Genom att skriva på Amsterdamdeklarationen kan Sverige både öka andelen certifierad palmolja som konsumeras i landet, och sätta press på andra länder att göra detsamma. På så sätt ökar efterfrågan på certifierad palmolja, som ställer krav på hållbarhet och i slutändan gör det lättare för konsumenten att göra rätt. I det arbetet bör Sverige vara drivande. 

 

Av Björn Hellman

Vd Livsmedelsföretagen

Sara Sundquist

Hållbarhetsansvarig Livsmedelsföretagen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!