Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / TtPer Åsling. Foto: Anders Wiklund / Tt
Per Åsling. Foto: Anders Wiklund / Tt
Röda korset på Centralen. Foto: Fredrik Sandberg/TtRöda korset på Centralen. Foto: Fredrik Sandberg/Tt
Röda korset på Centralen.  Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Välgörenhet ska vara avdragsgillt

Publicerad

Välgörenhetsarbetet är ovärderligt. Det hade ekonomiskt varit en enorm utmaning för en myndighet att göra samma jobb. Därför tycker jag att det är fel av regering att avskaffa avdragsrätten för gåvor till välgörenhet, skriver Per Åsling (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För den absoluta majoriteten av svenska folket är julfirandet en viktig högtid som man tar för given. Julbord, julklappar och gemenskap med släkt och vänner är en ljuspunkt i vintermörkret.

Samtidigt finns det också en annan verklighet.

Människor som av olika skäl redan befinner sig i utanförskap – ekonomiskt eller socialt – upplever ofta ytterligare ett utanförskap när man inte inkluderas i julfirandet.

Min avsikt är inte att plantera kollektiva skuldkänslor hos de som befinner sig ”inne i värmen”. Det finns ett stort värde att träffa nära och kära, koppla av och ladda batterierna för ett nytt år med nya utmaningar.

Min avsikt är i stället att rikta ett varmt och uppriktigt tack till Sveriges alla välgörenhetsorganisationer som gör ett hästjobb med att ideellt kämpa för att fler människor ska släppas in i värmen.

När resten av samhället tagit julledigt fortsätter eldsjälarnas arbete. Det finns gott om exempel på arrangemang som gör livet lite lättare för de som står utanför - enklare soppkök, julfirande för hemlösa eller Röda korsets alternativa julfirande.

Sådant förekommer i snart sagt varje svensk kommun.

 

Det är sorgligt att ett så pass stort utanförskap finns, men just därför ska vi också vara tacksamma för att det finns ideella krafter som oförtrutet jobbar mot utanförskap.

Välgörenhetsarbetet, som till stora delar bedrivs ideellt, är kort och gott ovärderligt. Det arbete som bedrivs av dessa organisationer kan helt enkelt inte bedrivas lika bra och kostnadseffektivt av det offentliga. Det hade logistiskt och ekonomiskt varit en enorm utmaning för en myndighet att göra samma jobb.

Därför tycker jag att det är både principiellt fel och med största sannolikhet kontraproduktivt av Stefan Löfvens regering att avskaffa avdragsrätten för gåvor till välgörenhet.

Frivilligorganisationernas branschorganisation, FRII, har räknat fram att snittet för månadsgåvor bland deras givare ökade från 131 kronor 2012 till 170 kronor 2013 som en effekt av avdraget.

Det har helt enkelt fått människor att ge lite extra.

Samtidigt har det gett organisationerna mer ekonomisk kraft att göra det arbete som resterande samhälle i dagsläget inte gör.

 

Tyvärr bedöms nu givandet till välgörenhet minska med omkring 250 miljoner kronor under kommande år. Resurserna blir mindre och följden blir givetvis att färre människor kan få stöd.

Det är ingenting annat än beklämmande, speciellt då det knappast är troligt att staten tar över välgörenhetsorganisationernas arbete.

Centerpartiet tycker att nedskärningar riktat mot välgörenhet leder helt fel. Avdragsrätten för gåvor har visat sig vara ett bra sätt att öka resurserna för föreningar som drivs kostnadseffektivt och där varje krona gör större skillnad än om det offentliga skulle försöka göra samma jobb.

Därför vill vi att avdragsrätten för att ge pengar till välgörenhet ska vara kvar.

Vi vet att civilsamhället ofta kan uträtta stordåd trots små resurser och därför kan göra det arbete som stora, dyra och ibland ineffektiva byråkratier misslyckas med.

Nu är det ofrånkomligen så att från och med 1 januari 2016 så försvinner avdragsrätten för gåvor till ideella föreningar. Tyvärr innebär det också att det kan få väldigt negativa effekter redan nästa jul för de människor som redan i dag har det svårt.

Därför hoppas jag att alla som ser och uppskattar det ideella arbetet att passa på att ge lite extra innan det blir nytt år.

 

Per Åsling

Ordförande i skatteutskottet, Centerpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag