Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valfriheten hotas med vinstförbud i välfärden

Får du byta läkare? Sex av tio vårdcentraler i Stockholm drivs i privat regi. Ett vinstförbud skulle tvinga många av dem att slå igen och det skulle få konsekvenser för patienterna, skriver Anna Starbrink (FP) och Lise Lidbäck (FP). Foto: Getty images
Foto: Thomas Northcut

Ett förbud mot vinst i välfärdssektorn skulle tvinga sex av tio vårdcentraler i Stockholm att stänga. Vi tänker slåss för rätten att själv bestämma över viktiga vårdfrågor i vardagen. Det skriver Anna Starbrink (FP) och Lise Lidbäck (FP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den svenska välfärden har förändrats radikalt de senaste åren. Fristående aktörer har brutit offentliga monopol och tillfört nya idéer och valmöjligheter i vård, omsorg och skola. Vi är själva två av alla de hundratusentals svenskar som har personlig erfarenhet av dessa möjligheter.

Men vissa debattörer och partier tycker att de kan välja bättre åt oss. De vill gärna att välfärdsdebatten ska handla om vinster och målar upp en svart bild av rovgiriga profitörer. De talar mindre gärna om friheten för de patient-er, brukare, elever och föräldrar som vill bestämma över sin vardag. De talar inte heller gärna om de hundratals entreprenörer, många tidigare anställda lärare, läkare, sjuksköterskor och andra, som driver företagen som ger valfriheten. Och de talar sällan om de tusentals som har jobb och försörjning i de privata välfärdsföretagen, eller alla de andra som har fått fler potentiella arbetsgivare.

Det vinstförbudsanhängarna vill är att förbjuda en viss typ av företagande i gammal socialistisk anda. Vad är det då de vill stoppa? Inom hälso- och sjukvårdssektorn finns i dag cirka 1700 företag. Över 90 procent är små med under 20 anställda. Bara 0,5 procent av företagen har fler än 250 anställda. Närmare 120 000 människor jobbar i vårdföretagen, och kvinnor tar stor roll som ägare, ledare och medarbetare. Det är företag som behöver gå med viss vinst för att överleva och investera.

Övervinster och rovdrift är aldrig acceptabelt, men heller inte vanligt förekommande, och ska beivras med tuffa regler. Och dåligt skötta verksamheter som går med förlust, offentligt eller privat drivna, är lika ohållbara! Många av de privata alternativen är populära och rankas högt av patienter, liksom av personal. Konkurrensen om vårdidéer har sporrat både privat och offentlig välfärd.

Enskilda dåliga exempel får inte skymma framsteg där entreprenörer utvecklat nya arbetssätt och erbjudit många människor en vård eller utbildning som passar dem bättre än de offentliga monopol vi hade tidigare. Och många av de privata aktör- erna har gjort stor skillnad i många människors liv.

Hur skulle ditt liv förändras om välfärdsföretagen förbjöds? För vår del skulle Annas ena barns fantastiska förskola få slå igen. Familjens vårdcentral är i privat regi liksom sex av tio vårdcentraler i Stockholms län. Ibland går hon till en privat specialistmottagning. När Anna väntade barn valde hon en privat mödravårdscentral, där hon kände sig trygg och väl omhändertagen. Sedan fortsatte de i samma organisation med barnavårdscentral. Alla verksamheter som skulle få ta ner skylten, och Anna med familj, skulle tilldelas vad någon annan valt åt dem.

Lise, som lever med en omfattande funktionsnedsättning, skulle inte få ha kvar sin neurolog och sjukgymnast som båda är specialister på hennes ovanliga diagnos och en stor trygghet i en annars komplicerad vårdkarusell. Även tandläkaren och allmänläkaren som är omsorgsfullt utvalda för att de har tid och förståelse för sjukdomen skulle få stänga. Rehabilitering är en viktig del i livet med en funktionsnedsättning. De allra flesta kompetenta specialistrehabiliteringsanläggningar drivs i privat regi - att lägga ner alla dem skulle inte bidra till en positiv utveckling.

Det är mycket i våra liv som skulle se annorlunda ut. Inte därför att vi skulle vilja ha det så, utan för att några väns-terpartister bestämde åt oss. Minns ni hur det var förr, när man hänvisades hit eller dit och absolut inte fick ta egna initiativ? Att starta egen förskola var nästan kriminellt. Att få välja sin egen doktor fanns inte på kartan. Barn var strikt hänvisade till närmaste skola, oavsett preferenser eller vänner. Folkpartiet har alltid varit pådrivande för valfrihet i välfärden. Vi kommer fortsätta att slåss med näbbar och klor för att värna din rätt att själva få bestämma över viktiga frågor i din vardag.

För din läkare, barnmorska och sjuksköterska, dina barns lärare, och framför allt du själv vet bättre vad du behöver än några vänsterpolitiker som utnämnt sig själva till allvetande.