Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valet är ditt, Annie Lööf – blir det bidragslinjen?

Annie Lööf (C).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Ebba Busch (KD).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Det finns en god chans att Sverige kan styras på borgerlig politik nästa år innan maktskiftet väntar i september 2022. 

Valet är ditt Annie Lööf. Det står mellan den rödgröna röran du trasslat in dig i – eller en ny, borgerlig kurs för Sverige, skriver Ebba Busch (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. På onsdag är det budgetvotering i Sveriges riksdag. Kristdemokraterna och Moderaterna har tillsammans med Sverigedemokraterna tagit fram ett alternativ som börjar vända utvecklingen inom några av de områden där det finns stora samhällsproblem.

Samtidigt har Magdalena Andersson varit i intensiva förhandlingar med Vänsterpartiet för att säkra deras stöd i statsministeromröstningen. Lyckas Andersson, betyder det rimligen att Socialdemokraterna banar väg för vänsterpolitik som Centerpartiet borde ha svårt för att svälja. 

Vi säger nej till att tvångsöverta skog

Lyckligtvis finns fler alternativ för Annie Lööf att ta ställning till på onsdag. 

Vårt alternativ skapar drivkrafter både för att anställa och för att ta ett arbete, så att fler ska få ingå i en arbetsgemenskap och få möjlighet att försörja sig själva. Vi satsar på att få fram fler vårdplatser och inrätta en nationell vårdförmedling för att beta av vårdköerna och skapa en jämlik vård, och särskilda medel avsätts för att utrota livmoderhalscancer. 

Vi säger nej till regeringens kraftiga inskränkningar i äganderätten genom förslagen som innebär att staten tvångsövertar människors skog. Det innebär miljarder i besparingar men framför allt vi fortsätter värna äganderätten och den svenska skogsnäringen. 

Vi ser till att poliserna får fler kollegor, högre löner och bättre utrustning. Vi stärker alla rättsväsendets myndigheter, för att få ett stopp på våldet. 

Skattesänkningar

Äldreomsorgen stärks genom satsningar på att få bort delade turer – ett gissel för personalen, som innebär sämre kvalitet på omsorgen. Vi stärker civilsamhällets finansiering genom en fördubbling av gåvoskatteavdraget och satsar på de organisationer som arbetar med att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre och med scoutverksamhet för barn och unga. 

Annie Lööf upprepar att partiet sätter sakpolitiken i fokus. Då begär vi kristdemokrater att få se leverans på det löftet.

Vi sänker skatten för pensionärer och stärker ekonomin för de med sämst marginaler. Skatten på bensin sänks, så att familjers ekonomi stärks och så att de som behöver köra långa avstånd på landsbygden får en skattelättnad. Mer kommer behöva göras för hjärtlandet – det återkommer vi med när vi sitter i regeringskansliet nästa höst. 

Det är dags att få upp reformtempot och börja möta samhällsproblemen. Det får vara nog med dystra rekord men det får även vara slut på plakatpolitiken. Vi är beredda att ta oss an uppgiften att vända utvecklingen, och den här budgeten påbörjar det arbetet. För patienterna i vårdkön, för brottsoffren och de arbetslösa.

Bidragspolitik står mot arbetslinjen

Vårt alternativ har god möjlighet att vinna omröstningen. Centerpartiet får nu välja. Kraftfulla förbättringar på välfärd och stärkt arbetslinje eller regeringens budget med bidrag och förstatliganden? 

Visst har regeringens budget gett Centerpartiet några godsaker. Men eftersom årets budgetproposition använts för att försöka lösa Socialdemokraternas parlamentariska problem, innebär det samtidigt att eftergifter gjorts mot Vänsterpartiet som exempelvis grumlar till arbetslinjen.

Annie Lööf upprepar att partiet sätter sakpolitiken i fokus. Då begär vi kristdemokrater att få se leverans på det löftet. 

Valet är ditt, Annie Lööf

Centerpartiet har möjligheten att rösta för ett budgetalternativ som får hela Sverige att fungera. Eller som det heter på centerpartistiskt nyspråk, ger kraft åt hela Sverige. 

Det finns en god chans att Sverige kan styras på borgerlig politik nästa år innan maktskiftet väntar i september 2022. Valet är ditt Annie Lööf. Det står mellan den rödgröna röran du trasslat in dig i eller en ny, borgerlig kurs för Sverige. 


Av Ebba Busch (KD)

Partiledare